"Ne damo Jadar" uzvraća udarac: Zbog pokreta "Kopaćemo" pravi spisak "lobista Rio Tinta" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Listi ekoloških terorista pokreta „Kopaćemo“, na kojoj su se našli brojni ekološki aktivisti, usledio je kontraudarac od strane udruženja Ne damo Jadar, koji od danas na svom nalogu na društvenoj mreži X objavljuju ko su „lobisti Rio Tinta“.

„Znači ovo je dozvoljeno, od sutra ovde pratite lobiste @RioTinto , zaposlene, profesore koje ne znate a rade za njih, službenike lokalne @sns_srbija i šire, a i neke sudije iz Loznice jer su dali podatke o postupcima protiv @cikafranjo i @ZlatkoKokanovi2 ‼️“, napisalo je udruženje Ne damo Jadar, nakon što je pokret „Kopaćemo“ mnoge njihove članove targetirao kao ekološke aktiviste.

Aktivista udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović naglašava za Danas da su se oni za ovaj potez odlučili zato što se njima stavlja meta na čelo.

„Kad mogu oni nama da crtaju mete na čelu da vidimo kako će se ponašati vlast kada oni budu na meti građana i pretnji, da vidimo da li će reagovati“, navodi Kokanović.

On nema problema sa zakonom, ali izražava želju da se zakon jednako primenjuje na sve.

„Kada institucije prestanu da rade svoj posao i kada prestanu da služe svom narodu, obaveza i puno pravo naroda je da imamo građansku neposlušnost, proteste i blokade“, kaže Kokanović.

Povodom targetiranja ekoloških aktivista vlast neće uraditi ništa, kako smatra naš sagovornik, sa druge strane kada oni budu na tapetu smatra da će reagovati gotovo sigurno.

„Sigurno će slati opomene ili pozivati na razgovore. Možete zamisliti situaciju kada je neko u grupi na Facebooku pozvao ljude da na protest ponesu suzavac i prsluke protiv gumenih metaka, zbog toga su mene pozvali na informativni razgovor u BIA, a ja ni ne znam ko je taj čovek, čak nisam ni video taj komentar“, dodaje Kokanović.

Kada su u pitanju ljudi na vlasti ili bliski njima odmah se interveniše, ističe on, a kada su u pitanju aktivisti niko ne reaguje.

„Pre dva meseca su meni pretili, pre nekoliko dana je jedan čovek pošao autom na Mirjanu. Nismo za sada dobili da li su kakav postupak pokrenuli, a nas saslušavaju zbog komentara na Facebook-u“, zaključuje Kokanović.

Bojan Simišić, osnivač Eko straže, za naš list navodi da oni i Ne damo Jadar nisu u kontaktu od hapšenja aktivista, ali da nisu u svađi.

„Njihova je stvar da li će praviti spiskove. Mi pokušavamo da otkrijemo ko stoji iza pokreta Kopaćemo. Zajedno sa rediteljem Stevanom Filipovićem podnećemo privatne tužbe“, kaže Simišić.

Slučaj će takođe prijaviti i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, prvenstveno zbog ugrožavanja bezbednosti, ali najverovatnije po više osnova.

Aktivista i nekadašnji košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac za Danas kaže da naša država umesto da sama nadzire lobiste stranih kompanija ona se svrstava na listu istih.

„Istovremeno napada i ugrožava sigurnost onih koji se za očuvanje i zaštitu ustavnosti i naroda bore“, ukazuje Štimac.

Povodom formiranja spiska lobista Rio Tinta od strane udruženja Ne damo Jadar, on smatra da sve aktivnosti usmerene ka zaštiti nacionalnih interesa su opravdane pa i objavljivanje „spiska stranih plaćenika“.

„To su informacije od javnog značaja i super kad ima ko da ih objavi jer država očigledno ima pametnija posla“, zsključuje Štimac.

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić ističe da targetiranje aktivista mora da prestane podhitno.

„Mislim da je opasno i kontraproduktivno svesti pitanje eksploatacije litijuma na pojedince što vlast i želi kako bi aktivizam prikazala kao ekstremizam i terorizam“, smatra Pajić.

Sve sednice parlamenta i inicijativa koja je podneta služe potrebi da institucionalno odredimo kako želimo da se razvijamo kako kaže naš sagovornik.

„Pokret slobodnih građana je čvrst u stavu da o važnim pitanjima ne sme da odlučuje jedan čovek već da demokratske institucije poput protesta, inicijativa i parlamenta moraju da se pitaju i poštuju“, ukazuje Pajić.

Podsećamo, pokret „Kopaćemo“, čiji je osnivač anonimna grupa građana, saopštio je juče da će pratiti sinoćni skup ispred Radio televizije Srbije.

„Kopaćemo“ je naveo da će pratiti taj i sve buduće proteste na kojima se, kako je saopštio, budu sprovodile taktike ekološkog terorizma u cilju sprečavanja rudnika jadarita i da bi vodio evidenciju svih incidenata pojedinaca koji imaju veze sa ekološkim terorizmom.

Na njihovom sajtu trenutno postoji „Registar ekoloških terorista“ , u kome se nalazi nešto više od 20 aktivista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari