Ne davimo Beograd: Neprihvatljivo odlaganje početka grejne sezone 1Foto: Beta/Beoinfo

Pokret „Ne davimo Beograd“ je danas ocenio da je neprihvatljiv predlog uprave „Beogradskih elektrana“ za odlaganje početka grejne sezone, koji je propisan za 15. oktobar.

Ukazano je da to komunalno javno preduzeće godinama ostvaruje profit jer nije uskladilo cene s promenama cene gasa na tržištu i promenama vremenskih uslova, te je, po analizi, u prethodnih pet godina prosečno domaćinstvo u Beogradu je oštećeno za 435 evra pri naplati cene daljinskog grejanja.

Po analizi koju Pokreta „Ne davimo Beograd“, JKP „Beogradske elektrane“ su od 2016. do 2020. godine ostvarile nezakonitu dobit od preko 138 miliona evra, odnosno 435 evra na svakih 60 kvadratnih metara grejane površine.

„Najveću korist od ove prevare svakako ima Gradska uprava kojoj ‘Beogradske elektrane’ uplaćuju 85 odsto svoje dobiti“, navodi se u saopštenju „Ne davimo Beograd“.

Šef odborničke grupe „Ne davimo Beograd“ i koalicije MORAMO, Dobrica Veselinović, kazao je da to preduzeće, umesto ulaganja u energetsku efikasnost stanova koje zagreva, optimizaciju svog sistema i prelazak na obnovljive izvore energije, godinama nije imalo plan kako da učini svoje poslovanje održivijim, te kako da smanji potrošnju fosilnih goriva, „a sada želi da na građane prebaci teret krize za koju se nisu spremili na vreme“.

Pokret „Ne davimo Beograd“ je letos, na prvoj sednici Skupštine Grada Beograda u novom sazivu, od gradske vlasti tražio strategiju, akcioni plan ili druga dokumenta kojima se Sekretarijat za energetiku i „Beogradske elektrane“ spremaju za nastupajuću grejnu sezonu.

„Iako, po pravilu, na postavljeno odborničko pitanje mora da se odgovori u toku sednice ili u pisanom obliku najkasnije na prvoj narednoj sednici, odgovor na ovo, kao i na mnoga druga pitanja nismo dobili“, naveo je taj pokret u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari