Ne davimo Beograd podnela prijavu protiv sekretarke za kulturu 1Foto: Fonet/ Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnje da je izvrčeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Zloupotreba je prema Inicijativi obavljena pri sprovođenju gradskog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi.

Nedavno objavljeni rezultati ovogodišnjeg konkursa gradskog Sekretarijata za kulturu, pokazuju da je njegovo potpuno netransparentno sprovođenje, odnosno činjenice da su od javnosti skrivani podaci kao što su kako se biraju članovi komisija, ko su oni i kako donose odluke, svesno omogućilo organizacijama bliskim vladajućoj stranci da konkurs zloupotrebe i ostvare korist, navodi se u saopštenju Inicijative.

Na slične zloupotrebe, stručna javnosti je reagovala i prošle godine, ali „ovaj put stanje ne samo da nije poboljšano nego su rezultati poražavajući“.

Kako je navela Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, čak 30 odsto sredstava dodeljenih na ovom konkursu otišlo je sumnjivim organizacijama, koje se ili kulturom ne bave ili su registrovane ili preregistrovane neposredno ili čak u toku konkursne procedure.

U krivičnoj prijavi, koju je inicijativa Ne davimo Beograd podnela, navodi se osam primera zloupotrebe u ukupnoj vrednosti većoj od pet miliona dinara.

Pored organizacija kreatorke Suzane Perić, koja se bavi proizvodnjom odeće ili Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića registrovane za borbu protiv GMO hrane, sredstva su dobila i organizacije koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom, preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugim delatnostima koje sa kulturom nemaju veze.

Inicijativa smatra da ovo nisu slučajne greške nastale zbog nekompetentnosti komisijae, već da je do zloupotrebe konkursa došlo svesno i sa namerom da se ljudima bliskim gradskim vlastima omogući stvaranje koristi.

Za posledicu, ovakve zloupotrebe devastiraju polje savremenog umetničkog stvaralašva, ostavljajući bez sredstava mnoge relevantne organizacije koje su godinama gradile i stvarale savremenu umetničku scenu Beograda, zaključila je Inicijativa Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari