Ne davimo Beograd: Snabdevanje toplotnom energijom u riziku od kolapsa 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da je stanje snabdevanja toplotnom energijom u Beogradu alarmantno i da bi uskoro moglo da bude „slično krizi u snabdevanju električnom energijom“.

„Samo u ovom mesecu, na toplovodu JKP ‘Beogradske elektrane’ desilo se osam kvarova zbog kojih su veliki delovi Novog Beograda ostali bez grejanja, a od početka grejne sezone čak 21 sličan kvar“, navodi se u saopštenju pokreta.

Prema poslednjem izveštaju „Beogradskih elektrana“, u prethodne četiri godine planski je zamenjeno samo 45,5 od 800 kilometara toplovodne trase.

„Zamenjeno je tek nešto više od 10 kilometara godišnje. Tim tempom toplovodi bi se menjali na svakih 70 godina što je svakako neprihvatljivo“, navodi Ne davimo Beograd.

Nedostatak ulaganja u održavanje, zbog koga se dešavaju kvarovi, samo je vrh ledenog brega malverzacija u tom preduzeću, navodi taj pokret i dodaje da je u pitanju jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća i da se 85 odsto njegove dobiti svake godine prebacuje u budžet grada.

„Radi se od oko 200 miliona evra od 2014. godine“, ukazuje Ne davimo Beograd.

Oni dodaju da vlast toleriše malverzacije „Beogradskih elektrana“ u smislu nezakonito visoke cene grejanja i odbijanje da se pređe na naplatu po utrošku energije, što omogućava praktično garantovani prihod i dobit preduzeću, bez obzira na obim proizvodnje i isporuke toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari