Ne davimo Beograd Vesiću uputio pitanja o Vinči 1Goran Vesić Foto: Stanislav Milojković

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas posle najnovijih izjava gradskog menadžera Gorana Vesića o prodaji deponije u Vinči i izgradnji spalionice, da je reč o projektu koji će ostaviti katastrofalne posledice po naš grad.

Iako se u javnosti ističe kao glavni finansijer, najavljeni „investitor“ će u ovaj projekat zapravo uložiti mnogo manju sumu od građana Beograda u čije ime se Grad Beograd, na čelu sa Vesićem i Sinišom Malim, obavezao da plaća više od 40 miliona evra godišnje, sledećih 30 godina, preko 1,2 milijarde evra, navodi Inicijativa.

Zbog toga što je ovim poslom dogovoreno direktno spaljivanje otpada u Beogradu, ovaj posao nosi i dodatne štetne posledice po zdravlje i budžet građana, i to povećanje računa za tretman otpada, zagađenje vazduha kancerogenim materijama, uništavanje radnih mesta u industriji reciklaže, gubitak otpada kao resursa, piše u saopštenju.

Inicijativa poziva Vesića da, umesto paušalnih ocena objasni odredbe potpisanog ugovora.

Inicijativa pita da li Ugovor skriva i informaciju da se Grad Beograd obavezao da će svake godine, narednih 30 godina, privatnom „partneru“ isplaćivati minimum 38 miliona evra godišnje, ajmanje milijardu i 150 miliona evra?

Zašto menadžer Vesić ne govori o odredbama da se Grad Beograd obavezao da će 70 odsto iznosa biti plaćeno kroz račune građana koji će biti uvećani četiri puta, kao što je to najavio Filip Tijel, direktor kompanije Suez koja je „investitor“ projekta, pita Inicijativa.

Takođe pita da li je investitoru obećan sav otpad prikupljen u Beogradu, zbog čega će razvoj reciklaže u Beogradu biti moguć jedino pod pretnjom plaćanja penala „investitoru“ spalionice u Vinči?

Da li se Gradska uprava, sa Malim i Vesićem, na čelu obavezala na niz dodatnih ustupaka „investitoru“, kao što su izgradnja dodatne infrastrukture i otkup energije po povlašćenoj ceni, pitanja su na koje Inicijativa očekuje da odgovori Vesić.

Inicijativa u saopštenju, izražava bojazan da će se otpad u Vinči spaljivati, i to bez prethodne obrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari