Šestogodišnja Emilija iz Niša obožava da svira violinu, već osvojila 30 nagrada 1Foto: Privatna arhiva

Šestogodišnja Emilija Anastasijević iz Niša ne razlikuje se mnogo od svojih vršnjaka. Voli vrtić, parkić, drugare, očekuje da joj Deda Mraz ispuni želje.

Ono što je razlikuje je to što je mala Emilija talentovana violinistkinja, koja je već osvojila više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

I što je najtalentovaniji đak Muzičke škole u Nišu.

“Mnogo volim da sviram violinu. I nikad mi nije teško da sviram, ali se ipak nekad umorim od vežbanja”, priča nam Emilija, dok nas posmatra svojim znatiželjnom crnim očima.

Objašnjava nam da se “muzika čuje kad staviš ovaj konjić na violinu”.

I kao iz topa odgovara, na pitanje koji joj je omiljeni kompozitor, da najviše voli da svira dela Bramsa, Dvoržaka i Vivaldija.

“Ali ja znam i imena svih dinosaurusa. Znam i koja je najveća reka, kako se zovu planete, koja je najveća zemlja, grad”, kaže Emilija i počinje da „recituje“ nazive dinosaurusa.

Devojčica se zadovoljno osmehuje jer vidi da joj se divimo. Pristaje da je fotografišemo, ali pita “da li može i jedan selfi”.

Emilija Anastasijević
Foto: V. Torović

Emilija je dokaz da se talenat za muziku nasleđuje jer potiče iz ugledne muzičke porodica u Nišu. Deda joj je Bratislav Anastasijević, koji je bio dirigent džez orkestra i osnivač džez festivala u Nišu, a majka Varvara je profesorka klavira i džez pevačica.

“Emilija je počela sa svira violinu sa pet godina, pošto joj je baka kupila taj instrument. Međutim, ona je vrlo brzo savladala program za najmlađe violiniste i sad već svira program za srednju muzičku školu. Brzo smo uvideli da ona ima jaku memoriju i da je njena muzička inteligencija vezana za sam instrument violine. Njoj je na neki čudan način tu bilo sve jasno”, kaže Emilijina mama.

Ona dodaje da je najčudnije da ne mora da tera ćerkicu da vežba.

“Deca obično ne vole mnogo da vežbaju. To je bio moj slučaj. Ali ja ponekad Emiliju moram da prekinem u sviranju violine i da joj kažem da je vreme da se igra. Ne želim da propusti ništa od detinjstva”, objašnjava mama.

Mama male violinistkinje dodaje da je “svesna da bi njena ćerka možda brže napredovala u nekoj specijalizovanoj muzičkoj školi za violine.

“Emilija je za godinu dana osvojila 18 prvih nagrada na takmičenjima i svira veoma složene kompozicije i to je zaista puno. Njen talenat je nesporan, ali ako bi sad njen život bio usmeren samo na muziku, ona bi izgubila detinjstvo. Ne želim to, neću da bude rob muzike. Kad malo odraste neka sama odluči. Sad priča da želi da bude violinistkinja i dirigent, ali videćemo. Ako bude htela da ide iz Niša i pohađa neku bolju muzičku školu, podržaću je u toj odluci”, kaže Varvara.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari