Ne menjaju tradiciju slobodnog novinarstva 1

Šabački nedeljnici „Podrinske“ i „Glas Podrinja“ obeležavaju godišnjice postojanja i rada.

„Podrinske“ ulaze u desetu godinu izlaženja u ovom formatu. „Glas Podrinja“ 16. decembra slavi 73. godišnjicu izlaženja, postavši tako bastion štampe čitavog kraja, iz koga su potekli i Radio Šabac, a kasnije i TV Šabac.

Već po tradiciji, „Podrinske“ organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi, kao društveno odgovorna firma, a pored članova redakcije, akciji se priključuju prijatelji lista i čitaoci. List ulazi u desetu godinu izlaženja u ovom formatu, a nastavlja tradiciju „Zaslona“, prvih privatnih novina u Šapcu koje su izlazile 1990. godine i posle šest brojeva ugašene, kao i „Šabačke revije“ osnovane četiri godine kasnije. Osnivači „Podrinskih“ su novinari, a kao najača uređivačka poruka je da cenzure nema niti će je biti. Za ovo vreme list se profilisao kao izrazito politički, a u špicu izborne kampanje tiraž prelazi deset hiljada primeraka.

„Glas Podrinja“ sedamdesetih godina je izlazio u 25.000 primeraka, a kao izdavač „Glas Podrinja“ objavio je istoriju Šapca u četiri toma. U prvoj privatizaciji list je prodat za rekordnih 700.00 evra, da bi ugovor bio poništen zbog neisplaćivanja poslednje rate. U drugoj privatizaciji cena je dostigla 180.000 evra.

Tržište i projekti

Šabac je jedini grad gde su na vlasti stranke opozicione republičkoj vlasti, a o slobodi medija dovoljno govori što su počasni građani Olja Bećković i Vukašin Obradović, da su kolumnisti u „Glasu Podrinja“ Zoran Kesić, Draža Petrović… što su medijski partneri RTV Šabac „Danas“ i „Vreme“. Za projekte u informisanju grad izdvaja preko 40 miliona dinara, a „Glas Podrinja“ i „Podrinske“ dobili su ove godine po sedam, odnosno šest miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari