Iran je juče odbacio optužbe iznete na nedavnom samitu Saveta za saradnju Zaliva da se meša u unutrašnja pitanja zalivskih zemalja i da „nastoji da izazove verske konflikte u regionu“. Deklaracija šefova država šest arapskih monarhija u Zalivu „oslanja se na optužbe bez osnova“, izjavio je portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast, a prenosi državna televizija.


Na godišnjem samitu Saveta u Rijadu, zvaničnici su u utorak „pozvali Iran da se ne meša u unutrašnja pitanja zalivskih zemalja i da prestane da pokušava da izazove verske sukobe u regionu“, navodi Beta. „Iran se zalaže za dobre odnose sa susedima u okviru uzajamnog poštovanja i nemešanja u pitanja drugih zemalja“, naveo je Mahmanparast. Prema njegovim rečima, arapske zemlje Zaliva bi trebalo da „osude američke špijunske aktivnosti protiv Irana“. Iranske vlasti su početkom decembra saopštile da su srušile jednu američku bespilotnu letelicu koja je preletala iransku teritoriju. Vlasti su dodale da su prošle sedmice uhapsile jednog američkog špijuna iranskog porekla.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs pozvala je Savet bezbednosti da udvostruči napore radi sprovođenja sankcija protiv Irana. Prema njenim rečima, čvršće postupanje prema Iranu usporilo bi razvoj nuklearnog programa te zemlje i pokazalo Teheranu da „njegovo prevarantsko ponašanje ima cenu koja se plaća“. Iranu su četiri puta pooštravane sankcije UN zbog bojazni da ta zemlja pravi atomsko oružje i zbog odbijanja da obustavi obogaćivanje uranijuma. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program usmeren na mirnodopske svrhe i da postoji isključivo kako bi stanovništvo dobijalo električnu energiju.

Suzan Rajs se, tražeći strože sprovođenje sankcija, pozvala na prošlomesečni izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energije u kojem je ukazano da neka tajna iranska istraživanja ne mogu imati drugu svrhu do proizvodnje atomskog oružja. „Posle novembarskog izveštaja, niko razuman ne može verovati u iranske tvrdnje da kontinuirano obogaćivanja uranijuma ima samo mirnodopsku svrhu“, rekla je američka ambasadorka u UN. Ona tvrdi da bi se potpunim sprovođenjem sankcija ne samo usporio razvoj iranskog nuklearnog programa već bi se dobilo više vremena da se nuklearna kriza u vezi sa tom zemljom reši diplomatskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari