Dragana Rodić, diplomirani ekonomista, humanitarni radnik i osoba sa invaliditetom, postala je prošlog vikenda prva žena invalid u Srbiji koja je skočila iz aviona padobranom, ali i prva osoba sa invaliditetom u Srbiji koja je to učinila a da se prethodno nije bavila ovim ekstremnim sportom.

Ova Nišlijka izvela je padobranski skok na aerodromu u selu Davidovac kod Paraćina. Skočila je iz „utve 66“ sa visine od 3.000 metara, slobodan pad trajao je 25 sekundi, padala brzinom od 188 kilometara na čas, a padobran se otvorio na visini od 1.500 metara. Skakala je u tandemu sa vrhunskim instruktorom paraćinskog aero-kluba „Naša krila“ Ljubišom Naumovićem, koji je slične skokove izvodio sa osobama sa invaliditetom u SAD.

Nakon doskoka ona je kazala da je reč o „neverovatnom iskustvu koje bi preporučila svima“, ali da je to samo prvi skok posle kojeg će „nastaviti da se bavi ovim divnim sportom“. Dodala je da je želela da „oseti život i proširi horizonte“, kao i da proba stvari koje nije mogla ni da zamisli kada je ostala paraplegičar, nakon teške saobraćajne nesreće 1999. godine.

– Želim da pokažem svim osobama koje se nalaze u situaciji sličnoj mojoj da ne smeju da se predaju i da za sebe mogu da urade i još i više. Hoću da poručim drugim invalidima da su mogućnosti velike. Život je lep i treba ga živeti – rekla je Rodićeva novinarima u Nišu, dodajući da „za sada ne može da hoda, ali je ništa ne sprečava da poleti“.

Prema podacima iz 2002. godine, u Srbiji su registrovane 19.302 osobe sa invaliditetom, ali stručnjaci procenjuju da ih ima daleko više, od 500.000 do 700.000. U niškim udruženjima je registrovano 7.700 ljudi sa hendikepom.

 

Info-centar za matične ćelije

Dragana Rodić je prva osoba sa prostora bivše SFRJ koja se u Kini podvrgla eksperimentalnoj terapiji matičnim ćelijama, posle koje je „osetila izvesna poboljšanja“, ali je ostala u kolicima. Sada vodi Info-centar za matične ćelije u Nišu, a udruženje „Dragana Rodić“, čiji je osnivač, prvo na Balkanu je posetilo Istraživački centar za matične ćelije Univerziteta „Kalifornija – Irvin“, koje pruža pomoć osobama sa invaliditetom. Zbog humanitarnog rada u korist osoba sa invaliditetom, prošle godine dobila je nagradu „11. januar“, najveće godišnje priznanje grada Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari