Naučnici najavljuju prvi lek za multiplu sklerozu, najčešću neurološku bolest današnjice. Grupa britanskih naučnika tvrdi da je pronašla lek koji bi mogao, u nekim slučajevima, da zaleči oštećenja mozga izazvana multipleks sklerozom – bolešću koja je posledica oštećenja zaštitne obloge oko centralnog nervnog sistema.

U tekstu objavljenom u stručnom časopisu „New England Journal of Medicine“, naučnici sa Univerziteta u Kembridžu kažu da novi lek – nazvan „alemtuzimab“ – može da vrati mozgu izgubljene funkcije kod nekih pacijenata u ranim fazama najrasprostranjenijeg oblika multipleks skleroze.

Ipak, uzdržani su neurolozi, lek ne nudi potpuno ozdravljenje. Doktor Li Danster iz britanskog Udruženja obolelih od multipleks skleroze ukazuje da novi lek, čak i ako se posle daljih ispitivanja potvrdi njegova efikasnost, ne nudi potpuno ozdravljenje od multipleks skleroze. „Reč je o još uvek eksperimentalnom leku ali se svi nadamo najboljem“, naglašava profesor Danster. Po njegovom mišljenju, „ono što alemtuzimab nudi pacijentima jeste mogućnost zaustavljanja daljeg pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, zadržavanje oboljenja na podnošljivom nivou i mogućnost obnavljanja nekih od izgubljenih funkcija“.

Prema još uvek suzdržanim komentarima britanske medicinske javnosti, reč je o prvom leku za lečenje multipleks skleroze koji može da zaustavi i čak leči štetne posledice ove bolesti. Multipleks skleroza može da dovede do gubitka vida i pokretljivosti kao i do kognitivnih problema.

Danas je multipleks skleroza jedna od najčešćih među neurološkim bolestima koje umanjuju funkcije organizma i koje se javljaju kod odraslih mlađih pacijenata a koje do sada nije bilo moguće lečiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari