Vojna hunta Mjanmara privremeno je zabranila rad osam privatnih magazina, koji su objavili tekstove i fotografije o oslobađanju liderke opozicije, nobelovke Aung San Su Ći iz kućnog pritvora.

Urednica jednog od štampanih medija čiji je rad vladino telo za kontrolu rada štampe suspendovalo, kazala je da se u odluci, objavljenoj u nedelju, navodi da je njen magazin prekršio regulativu, prenela je agencija AP. Nedeljnik Vikli ileven čiji rad nije zabranjen, u najnovijem broju piše da u nalogu o zabrani rada nije precizirano na koji način su pravila prekršena.

Dnevna štampa i elektronski mediji u Mjanmaru su pod potpunom kontrolom države, dok privatni izdavači moraju, pre objavljivanja, podneti materijal nadzornom telu. Dva magazina kažnjena su dvonedeljnom suspenzijom, dok je šest preostalih dobilo zabranu izlaska u narednih sedam dana. Među njima su čak i specijalizovani sportski magazini. Nobelovka Aung San Su Ći oslobođena je iz kućnog pritvora 13. novembra, pošto je 15 od poslednje 21 godine provela u zatočeništvu. Po izlasku iz pritvora Su Ći je kazala da će u Mjanmaru biti „ponovo uspostavljena demokratija“ i da je to „proces za koji je potrebno vreme“. Su Ći je i dalje veoma popularna među građanima Mjanmara, bivše Burme, navodi američka agencija.

Veličina strana kao „razlog“

– Iznenađen sam i rastužen suspenzijom lista. Nijedan razlog nije naveden, ali pretpostavljam da je odluka doneta zbog toga što je stranica dodatka bila većih dimenzija od onih propisanih – rekao je urednik jednog od zabranjenih listova, dok drugi kaže da veruje da je pravi razlog u tome što se na naslovnici nalazi slika Su Ći, iako je u obrazloženju navedeno da je reč o stranicama dodatka, koje su iste veličine kao i ostatak magazina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari