Ono što nije pošlo za rukom Radomiru Antiću na prvom treningu posle poraza od Gane, jeste navijačima juče pre podne na stadionu Rand. Desetak najvatrenijih pristalica našeg tima sa zastavama Srbije zauzeli su svoja mesta na tribinama i pre nego što je stigao autobus sa „orlovima“. Onog časa kada je Antić dao znak za početak treninga, sa tribina se zaorilo: „Ne posustajte, ne posustajte, sve do pobede!“


Fudbaleri su u prvom trenutku bili zbunjeni, ali kada su shvatili o čemu se radi nisu ni pokušali da sakriju svoje oduševljenje. Lica su im se ozarila, a osmeh se vratio. Prvi put od kako je Baldasi odsvirao kraj utakmice u Pretoriji. Milan Jovanovićá se prvi nasmejao i odao utisak čoveka koji konačno uspeva da se oslobodi stanja duboke kontemplacije.

Kao da je svima bila neophodna bilo kakva reakcija sa strane da ih trgne iz letargije, razbudi i razmrda. Teško da ostatak nacije razmišlja isto kao ova grupica promrzlih navijača u Johanesburgu, ali bi njihov perfomans mogao da bude ključni faktor u procesu rehabilitacije srpskog nacionalnog tima. Kao da su našli izvor u sred pustinje, Stanković u drugovi bodrili su jedan drugog.

– Radomir Antić, jedan je Radomir Antić – orilo se sa zapadne tribine, a selektor je najpre pozdravio navijače, a onda od uzbuđenja i sam poskakivao na centru igrališta.

– Hoćemo pobedu, hoćemo pobedu – i ova parola je služila da podseti fudbalere da još ništa nije izgubljeno. Srbija sada mora da pokaže koliko je jaka i da li je kadra za velika dela.

Vidić je objašnjavao Lazoviću kako da što bolje reši neku situaciju na terenu. Tim menadžer Aleksandar Bošković tražio je dozvolu od selektora da navijači ostanu još koji minut na treningu. Naravno, odgovor je bio potvrdan. Nedostajala je još samo jedna sitnica. Tragičari se najteže oporavljaju od šoka. Samo jedan momak na terenu još uvek je bio tužan. Kako ga vratiti iz „mrtvih“?

– Kuzmanović Zdravko, jedan je Kuzmanović Zdravko – nije verovao mladi vezista svojim ušima.

– Kuzmo, majstore, Kuzmo, majstore – morali si navijači da dodaju još jedan refren da bi Kuzmanović imao vremena da se uštine i shvati da ne sanja. Zahvalio se Zdravko, a njegovi saigrači poželeli su da se pridruže navijačima u želji da podrže momka koji nije spavao dve noći posle „ruke“ protiv Gane.

Došlo je i vreme za rastanak. Na isteku pola sata treninga, navijači su zamoljeni da napuste stadion, ali već u petak u 13.30 biće ponovo sa svojim idolima. Ovoga puta, na tribinama stadiona u Port Elizabetu, kada Srbija bude igrala najvažniju utakmicu od kako se takmiči kao samostalna država.

Španac Maljenko sudi protiv Nemaca

Španski sudija Alberto Undijano Maljenko biće glavni arbitar na utakmici drugog kola D grupe između Srbije i Nemačke. Pomagaće mu sunarodnici Fermin Martines i Huan Karlos Juste Himenes, dok je za četvrtog arbitra određen Urugvajac Martin Vaskes.

Tošić potpisao za CSKA

Reprezentativac Srbije Zoran Tošić potpisao je petogodišnji ugovor sa ekipom moskovskog CSKA, saopštio je njegov dosadašnji klub Mančester junajted. Visina obeštećenja nije zvanično objavljena, mada je više evropskih medija baratalo cifrom od osam miliona funti, odnosno 9.64 miliona evra.

Milijaš: Idemo na pobedu

– Ne umem da objasnim našu stegnutost u prvom meču, ali znam da možemo sa svakim da se nosimo. Za nas je dobro što pauza između utakmica nije velika, jer moramo brzo da prebrodimo šok zbog neočekivanog poraza i pobedimo onda kada to od nas malo ko očekuje. I dalje verujemo da možemo u sledeću fazu. Idemo na pobedu protiv Nemaca – istakao je Nenad Milijaš.

Jovanović: (Ni)je kriv Kuzmanović

– Njemu je najteže pao taj poraz, ali nije on jedini krivac. Jeste nam njegovo igranje rukom matematički umanjilo šanse za drugi krug, ali razloge neuspeha trebalo bi tražiti u nekim drugim detaljima naše igre – rekao je Milan Jovanović.

„Panceri“ uspešniji

Nemačka je neuporedivo uspešnija u duelima sa našim fudbalerima na Mundijalima Reprezentacije SFRJ, SRJ i SCG izgubile su čak četiri od šest mečeva sa „pancerima“, uz gol razliku 11:4 u korist protivnika. Statističko ohrabrenje „orlovima“ predstavlja samo činjenica da su jedinu pobedu ostvarili na SP van Evrope, u Čileu 1962. godine. Poslednji mundijalski susret ove dve selekcije, u Francuskoj 1998, završen je remijem (2:2), posle vođstva naše ekipe od 2:0.

Lazović: Glave su se ohladile

– Pritisak je veći nego pred prvu utakmicu, jer nam je ova odlučujuća. Nemamo 50 kvalitetnih igrača kao Brazil, ali nismo ni deca. Naši reprezentativci igraju u najvećim evropskim klubovima i znaju kako da se nose u teškim situacijama. Glave su se ohladile, a još posle Gane, dok smo bili u svlačionici, rekli smo jedni drugima da ništa nije gotovo. Nije sramota pasti, ali jeste ne ustati – ne pristaje na otpisivanje unapred napadač Zenita Danko Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari