Ne radi portal za testiranje onlajn probne male mature 1Moja učionica Foto: Printscreen

Portal mojaucionica.gov.rs, na kome osmaci mogu da se upoznaju sa načinom rada platforme preko koje će raditi probnu onlajn malu maturu, trenutno ne radi.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, najverovatnije je reč o preopterećenju. Napominju da je cela prestojeća nedelja namenjena testiranju sistema da bi se otkrile slabe strane, kao i da bi se proverilo da li šifre koje su đaci dobili od odeljenjskih starešina rade. Proveravaju se i sistemi zaštite zbog pretpostavke da bi sistem mogao da bude hakovan. Redakcija Danasa je od 12 do 14 sati bezuspešno pokušavala da se uloguje na pomenuti portal, a nešto posle 14 sati na sajtu je istaknuto obaveštenje da su u toku radovi za unapređenje i stabilnost sistema.

Kako je Danas prvi pisao, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je pripremio demo verziju testa „Upoznaj okruženje za samoprocenu znanja“, koji treba da posluži učenicima da se na vreme, pre testiranja upoznaju sa platformom.

Nakon što od odeljenjskih starešina dobiju naloge, očekuje se da će đaci od 14. aprila moći da pristupe platformi mojaucionica.gov.rs kako bi proverili pristupne parametre, pogledali uputstva i uradili demo test. On će imati četiri pitanja da bi osmaci imali priliku da vide kakav tip zadataka ih čeka na testu i na koji način se rešavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari