Fudbalska selekcija Srbije kolo pre kraja kvalifikacija je izborila direktan plasman na Svetsko prvenstvo,koje će se sledeće godine održati u Južnoj Africi. Ubedljivim trijumfom nad Rumunima (5:0) pred gotovo punom Marakanom „orlovi“ su osigurali prvo mesto na tabeli Grupe 7 i tako ostavili iza sebe Francuze da se krčkaju u novembarskom loncu doigravanja.

U razgovoru za Danas selektor srpskog tima Radomir Antić govori o takmičarskoj godini tokom koje je predvodio tim koji će sledećeg leta igrati na planetarnom šampionatu, o atmosferi u nacionalnom timu i odnosu sa igračima, ali i o predstojećem poslednjem meču u kvalifikacijama protiv Litvanije.

Plasmanom na Svetsko prvenstvo sledeće godine u Južnoj Africi ostvarili ste cilj zbog koga ste došli na klupu nacionalne selekcije Srbije. Kakav je osećaj kada se osvrnete i pogledate ostvarene rezultate?

– Izvanredan. Ja sam od trenutka kada sam postao selektor ove reprezentacije verovao u igrače koje vodim, znao sam da možemo postići dobre rezultate. Kulminacija pozitivne energije koja krasi ove momke dogodila se posle pobede nad Rumunijom i neizmerno mi je drago da smo veliki uspeh definitivno potvrdili pred svojim navijačima.

Da li ste imali vremena za slavlje posle pobede nad istočnim susedima?

– Proveo sam veče sa prijateljima i familijom koja je doputovala iz Španije. Opustio sam se na kratko, ali već od nedelje sam se ponovo vratio profesionalnim obavezama. Imamo još meč protiv Litvanije do kraja kvalifikacija i moramo ga maksimalno odraditi.

Može li srpski tim pobedom da završi ovaj ciklus takmičenja?

– Naravno da se oseća pozitivna energija jer smo već izborili plasman na prvenstvo sveta, ali utakmici u Marijampolju moramo pristupiti sa pobedničkim ambicijama. Ostvarenje pozitivnog rezultata je na prvom mestu tako da ćemo od početka meča ići na pobedu.

Hoće li šansu dobiti igrači koji su imali manju minutažu u prethodnim mečevima?

– Sastaviću najjaču ekipu za ovu utakmicu od igrača koje imam na raspolaganju. Veoma je važno istaći da mi nemamo prvi i rezervni tim već svi fudbaleri ravnopravno konkurišu za startnu postavu.

Koji je najveći kvalitet selekcije kojom „dirigujete“?

– Poštovanje sebe, ali i drugih. Bez dogovora u svlačionici ne izlazimo na teren. Zna se ko i šta radi, svako poštuje svoje obaveze tako da smo prazan hod tokom utakmica sveli na minimum. Moram da pohvalim sve igrače sa kojima sarađujem, oni su pravi profesionalci u svakom smislu te reči.

Većina tih fudbalera je bila deo nacionalne ekipe i pre vašeg dolaska na mesto selektora. Šta ste promenili u igri srpskog tima?

– Svaki trener ima svoju filiozofiju igre. Podigao sam im samopouzdanje koje je bilo poljuljano jer nisu bili uspešni u prethodnim kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Pronašao sam nova mesta pojedinim igračima i to je dalo dobre rezultate.

Kolike su zasluge navijača za ovaj uspeh?

– Svakako je da su ogromne. Pa, na poslednja tri meča u Beogradu protiv Austrije, Francuske i Rumunije, stadion je bio ispunjen do poslednjeg mesta. To je veoma važan detalj, da igrači osete podršku i kada pogreše, kada promaše dobru šansu ili odigraju pogrešno dodavanje. Stvorili smo izvanrednu atmosferu koja je preduslov za veliki projekat kakav je plasman na šampionat sveta.

Koja je osnovna funkcija selektora jednog nacionalnog tima?

– Moja uloga nije samo da odredim koji će igrači nositi dres sa državnim grbom već i da savetima izvučem maksimum iz svakog pojedinca. Vučem poteze sa mesta koje je izuzetno odgovorno, ali sam tokom karijere navikao da se sa tim izborim. Jako je važno da imam apsolutnu slobodu u radu.

Mnogi državni funkcioneri su uspeh fudbalske selekcije Srbije iskoristili za samopromociju. Da li vam to smeta?

– Ne smetaju mi takve stvari. Iskreno, uopšte me ne zanima taj deo priče. Bavim se poslom koji volim, a rezultati određuju da li je to uspešno ili ne. Svako neka radi na svoj način – zaključio je Antić.

Bez trojice na Litvance

Za meč sa selekcijom Litvanije selektor reprezentacije Srbije Radomir Antić ne može da računa na usluge trojice standardnih fudbalera. Kapiten Dejan Stanković i Zdravko Kuzmanović odmoriće se zbog parnih žutih kartona, a Nemanja Vidić nije u kombinaciji za tim zbog povrede zadobijene u utakmici sa Rumunima.

Ima vremena do Afrike

– Takmičenje u Južnoj Africi je sredinom sledeće godine, tako da imamo dosta vremena da se dobro pripremimo. Putujemo na šampionat planete sa velikim ambicijama, a dokle ćemo dogurati zavisi od mnogo faktora. Potrudićemo se da naše igre ne ostanu nezapažene, jer ništa ne uspeva kao uspeh – kaže Antić.

Jovanović je retko dobar momak

– Milan Jovanović bi fudbalskim i ljudskim kvalitetima koje poseduje ubedio sve trenere na svetu da ga stave u svoj tim. Kada sam ga prvi put pozvao u nacionalni tim pokazao je da će biti nezamenljiv u našoj igri, što se tokom kvalifikacija i potvrdilo – izjavio je selektor Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari