Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i Vladika budimljansko – nikšićki Joanikije boravili su u radnoj posjeti Bijelom Polju, na poziv predsjednika Opštine Aleksandra Žurića, što je u posljednjih nekoliko decenija prvi sastanak ove vrste. Prilikom zajedničke posjete, vjerski velikodostojnici su sa predsjednikom Žurićem obišli crkvu svetog Petra i Pavla gdje se izvode radovi na rekonstrukciji ovog objekta, a zatim prisustvovali prezentaciji projekta nove gradske džamije na lokalitetu kod skretnice za naselje Lipnica.


– To što se prvi put ovakav događaj dešava upravo u Bijelom Polju, svakako nije slučajno. Bijelo Polje je sinonim za toleranciju, zajedništvo i dobre međuljudske odnose i Bjelopoljci su davno naučili da žive iznad podjela bilo koje vrste. Zato posebno zahvaljujem vjerskim velikodostojnicima što su se odazvali našem pozivu i što su sa puno osjećanja, na najsuptilniji način danas u Bijelom Polju pokazali da su ljudske vrijednosti univerzalne i svevremene, kazao je Žurić.

Skupština Opštine Bijelo Polje je 2010. godine usvojila izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana kojim je predviđeno da se na parcelama u 458 i 459 u Pruškoj, površine od oko 31 ari izgradi džamija. Poslije potpisivanja sporazuma između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Opštine Bijelo Polje, Opština je od preuzete obaveze obezbjeđivanja 150.000 evra na ime otkupa zemlje za izgradnju džamijskog kompleksa, već uplatila 90.000 evra, što je bilo dovoljan preduslov za potpisivanje kupoprodajnog ugovora u decembru 2013. godine. Reis Fejzić ističe da je pravo zadovoljstvo što u Bijelom Polju pravoslavci i muslimani mogu da se raduju uspjesima jedni drugih.

– Božje kuće, džamije i crkve, treba da budu institucije iz kojih će se pozivati na dobro. Na mir i suživot. Jer je to zadatak od uzvišenog Boga. Nikome ne treba da smeta ni zvonik ni munara. U Bijelom Polju zvonik i munara, odnosno zvono i ezan nikada ne smiju da budu smetnja jedni drugima. To je naše zajedničko bogatstvo, kazao je reis Fejzić.

Vladika Joanikije i reis Fejzić su izrazili zahvalnost lokalnoj upravi i predsjedniku Aleksandru Žuriću što imaju razumijevanje za vjerske i duhovne potrebe građana Bijelog Polja, te da u tom pogledu Bijelo Polje može poslužiti kao dobar primjer saradnje između duhovnih institucija i lokalne uprave.

Vladika Joanikije je podsjetio da je crkva svetog Petra i Pavla građena u 12. vijeku i da svojim životom, istorijom svjedoči kako je bila vječna.

– Miroslavljevo jevanđelje koje je na listi svjetske kulturne baštine, naša je legitimacija koja nas predstavlja na najljepši način cijelom svijetu. Gdje je god božji hram i gdje su god božji ljudi tu su kultura, stvaralaštvo, zajedništvo i tu je uvijek lijepo doći. To naš narod prepoznaje a, hvala Bogu i državne institucije Crne Gore. Mi smo ostvarili dobru saradnju sa Opštinom Bijelo Polje, Upravom za kulturna dobra Crne Gore, Evropskom komisijom i započeli rekonstrukciju crkve svetog Petra i Pavla i nadamo se kada završimo radove i kulturni centar koji treba da radimo pored crkve i ukoliko budemo zaštitili kulturno blago naših svetinja u Bijelom Polju da će to biti od velikog značaja ne samo za crkvu i Bijelo Polje, već i šire, kazao je vladika Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari