Pišu Vam učenici Srednje škole u Ljigu. Naša škola je do sad nosila naziv „Hiljadu trista kaplara“, i mi smo bili ponosni što smo naslednici i čuvari naših predaka.

Opštinske vlasti su odlučile da povodom proslave pedeset godina postojanja Srednje škole u Ljigu promene naziv škole u Srednja škola „Profesor Vladan Sredojević“. Uz svo poštovanje bivšem profesoru i direktoru mislimo da je ova odluka pogrešna. Nemamo ništa protiv profesora Vladana Sredojevića, čak niko od nas i ne zna ništa o njemu osim iz poneke priče starijih. Smatramo da naziv naše škole ne treba menjati i da se mora sačuvati uspomena na našu slavnu prošlost, jer narod bez istorije ne postoji!

Zar su ti mladi junaci zaslužili da se neko tako igra njihovim imenima? Zar je zaista dovoljan spomenik na Rajcu – kako kaže naš predsednik opštine? Ta deca, ti đaci su iz školskih klupa došli u nepoznato i to nepoznato odbranili svojim životima. Koliko smo naučili iz istorije – oni se nisu odmarali na Rajcu, već su pobedili u Kolubarskoj bici. I zar nije logično da škola nosi naziv po njima jer su svi bili ĐACI?

Obrazloženje našeg predsednika opštine je da škola treba da nosi naziv po ličnosti iz Ljiga, i da ne bude u množini! Kaže da kaplari nisu bili iz Ljiga, „jedino su poginuli na teritoriji opštine Ljig“. Jedino poginuli? Ne znamo šta jedan čovek, u ovom slučaju njih 400, može više uraditi za svoju otadžbinu od poklanjanja sopstvenog života za to parče slobodnog neba i slobodne grude? Ne osporavamo zasluge profesora Sredojevića, ali ne možemo da shvatimo da je on učinio više za decu od ovih hrabrih junaka. Ako baš toliko žele da se oduže profesoru Sredojeviću, neka nađu drugi način, a ne da ponovo sahranjuju našu prošlost.

Sramota je za Ljig, sramota je za njegove stanovnike, sramota je za nas đake, sramota je za buduće generacije koje će se upisivati u ovu školu! Nema ko da čuva naše đake kaplare osim nas đaka, možda budućih kaplara! Zato Vas molimo da ne dozvolite promenu imena naše škole i da podržite nas đake, jer Vi ste ministarstvo prosvete, a ne lokalne samouprave.

U prilogu Vam dostavljamo peticiju potpisanu od đaka i stanovnika opštine Ljig.

S poštovanjem učenici SŠ „Hiljadu trista kaplara“ Ljig

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari