Predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu najavio je da će prva sednica Nacionalnog saveta Albanaca, na kojoj će učestvovati i predstavnici njegove stranke biti održana tokom naredne nedelje. Zuljfiu je novinarima rekao da će DUA učestvovati u radu Saveta zbog toga što očekuje da je moguće postići pozitivne pomake u zakonom određenim oblastima. Prema njegovim rečima, albanske partije koje su se odlučile za bojkot tog tela to su uradile iz demagoških razloga.


– Cilj učestvovanja u radu Nacionalnog saveta je doprinos rešavanju problema. Bojkotovanje Saveta nekih partija nije ništa novo, a po mom mišljenju najveći razlog za to jeste što su te stranke procenile da neće imati primat u radu Nacionalnog saveta, a kao izgovor navode nepoverenje da Savet može bilo šta da uradi, naveo je Zuljfiju.

On je precizirao da „ako neko veruje da može da postigne više ako ne učestvuje u radu Nacionalnog saveta, to može da dokaže delujući u onim oblastima koje su izvan zakonom predviđenih okvira u kojima Savet deluje“.

Bojkot tri stranke Albanaca

Nacionalni savet Albanaca do skora su činili samo članovi koje je imenovala Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, a od pre mesec dana u radu učestvuje i DUA. Rad Nacionalnog saveta i dalje bojkotuju Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Muslijua, kao i Demokratska unija dr Skendera Destanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari