Mnogi bi s obe strane Save voleli ponovo da vide u klinču najbolje fudbalske timove Srbije i Hrvatske, Partizan i Dinamo. Navijači crno-belih jer žele osvetu za bolnih 5:0 u zagrebačkom revanšu prvog kvalifikacija za Kup šampiona, a fanovi „modrih“ reprizu jedne od najslađih pobeda od raspada zajedničke države. Prvotimac tadašnje Kroacije Krunoslav Jurčić rado se seća tih 90 minuta, ali bi kao trener kluba s Maksimira pre izbegao „parni valjak“ u plej-ofu novih kvalifikacija za Ligu šampiona.


– Lepe su to uspomene, bilo bi zanimljivo da se opet sretnemo, jer bi javnost i mediji imali o čemu da pričaju i pišu, ali kao trener ne bih voleo da se sretnemo s Partizanom. Želim da s što manje problema dođemo do Lige šampiona. Takve utakmice donele bi poseban naboj i mnogo bi zavisilo od nefudbalskih stvari, a to bih voleo da izbegnem. Možemo dobiti mnogo lakšeg protivnika od vašeg prvaka – ispričao nam je strateg Zagrepčana, koji se kao i Beograđani pripremaju na Pohorju, a hoteli su im udaljeni dva minuta hoda.

Koliko znate o sadašnjem Partizanu, s ekipom drastično drugačijom u odnosu na prošlu sezonu? Da li ste ga gledali jesenas u Ligi šampiona?

– Znam uz koliko sreće je dobio onaj meč u Briselu s Anderlehtom, a gledao sam i inserte iz utakmica u grupi LŠ.

Poznato mi je da je Partizan u međuvremenu dosta promenio ekipu, što je problem svih nas koji smo primorani da prodajemo najbolje igrače, da kao i mi rano počinje pripreme i ima malo vremena do kvalifikacija. Partizan se očigledno opredelio za proizvodnju mladih fudbalera, koje treba da oplemene iskusniji, a njihova je procena da recimo Ivanov i Volkov mogu da donesu novi plasman u LŠ. Pratili smo Srbina, a hteli smo i Bugarina, ali smo od njega odustali zbog čudnog CV. Nije igrao u Alaniji, a stalno je nastupao za reprezentaciju.

Dinamo je sinonim dobrog unovčavanja fudbalera u eks JU, pa i šire. Pa, ipak, ne može se pohvaliti dobrim rezultatima u Evropi. Zašto?

– Ekipa koju svake godine napusti jedan ili dvojica najboljih igrača teško može da stvori dobre rezultate na evropskom nivou. Kada bi važilo pravilo kao nekada da igrači ne mogu pre 28. godine u inostranstvo ili kada bi ta granica bila bar na 25, ne bismo uopšte razmišljali o kvalifikacijama nego o tome koga želimo u grupi Lige šampiona. Mada, nije sve ni u novcu. Skoro sam pričao s prijateljem Markom Vidukom, koji mi je otkrio da su njegovi bivši klubovi u Engleskoj ulagali sto puta više od Dinama, pa su ispadali iz Premijer lige. Sada istočnjaci imaju veće šanse nego pre, pa jedne sezone se do LŠ probije Unirea, sledeće Partizan… Ne više od toga. A, neki kao, na primer, azerbejdžanski Baku mogu da kupe nas i vas zajedno.

U Srbiji se često može čuti – lako je Zdravku Mamiću, kada iza njegovog kluba stoje grad i država. Da li je baš tako?

– Toga više nema, kriza je i kod nas. Dinamo se sada finansira od evropskih utakmica i od prodaje igrača. Naši momci, zahvaljujući veštini i visokom rejtingu predsednika kluba u Evropi, često idu u velike klubove sa Zapada i tamo, po pravilu, igraju bitnu ulogu.

Trenerima je, međutim, teško da sarađuju s popularnim Maminjom, koji ih svako malo menja. Kakva su vaša iskustva s njim?

– Nemam problema u komunikaciji za Zdravkom. Postavio me za trenera Dinama iako sam bio mlad stručnjak, a sada me vratio. S tih godinu i po postavio sam rekord u poslednjih deset godina po dužini ostanka na klupi – tvrdi mladi hrvatski stručnjak koji je na klupi zamenio bosansku legendu Vahida Halilhodžića.

Podrška Stanojeviću

Jurčić zna koliko je teško Aleksandru Stanojeviću na trenerskoj klupi Partizana.

– Inače sam za forsiranje mladih ljudi, jer donose savremena shvatanja i avangardu. Ali, doći će trenuci kada se igrači Anderlehta neće okliznuti pri izvođenju penala, a ja sam da se uz mlade trenere bude i kada se peva i kada se plače – kaže Krunoslav.

Hrabri Prosinečki

Jurčić odaje priznanje prijatelju Robertu Prosinečkom na odluci da radi u Crvenoj zvezdi i Srbiji.

– Kada je otišao u Zvezdu mislio sam da je to izuzetno hrabar potez. Iz dva razloga. Prvo jer mu je porodica u Zagrebu, a drugi jer je odabrao Zvezdu bez dana samostalnog trenerskog rada. Veliki je to bio rizik i izazov, ja ga ne bih preuzeo na njegovom mestu. Međutim, Robi je Zvezdina ikona. Sećam se da mi je pričao kako su mu na jednoj proslavi godišnjice Barija pet minuta aplaudirali. Vidim da je već složio kockice i drago mi je zbog toga – komentariše Robijev kolega.

NE Jadranskoj ligi

Naš sagovornik je protivnik organizovanja lige koja bi opet ujedinila fudbalske klubove iz velike Jugoslavije.

– Moramo da uvažimo specifičnost fudbala u odnosu na ostale sportove. Takve lige postoje u košarci, rukometu i vaterpolu, ali ni u jednom sportu nije takav naboj kao u fudbalu. Ta liga bi donela mnogo više negativnih nego pozitivnih stvari i zato verujem da je neizvodljiva. Svi mi imamo probleme sa navijačima u našoj ligi, a zamislite kako bi to izgledalo u regionalnoj – realan je Jurčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari