Dragi Novaković iz sela Ždrelo, koji je na privremenom radu u inostranstvu, još prošle godine na reci Mlavi, desetak kilometara uzvodno od Petrovca, bez ikakvih dozvola podigao je branu a korito reke sa leve i desne obale u dužini od oko stotinu metara ogradio bodljikavom žicom, proglasivši ga privatnim posedom, i sprečio ribolovce i ljubitelje prirode da tuda prolaze.

Građevinski inspektor opštine Petrovac na Mlavi, Dragan Mihajlović kaže da je još prošle godine doneo rešenje o uklanjanju objekta koje je po njemu pravosnažno i izvršno jer se investitor nije žalio.

– Investitor ne poseduje ni jedan dokument za gradnju, branu je podigao bez znanja lokalne samouprave i protiv njega se vodi postupak za bespravnu gradnju. U januaru ove godine doneo sam zaključak o dozvoli izvršenja koji je prosleđen investitoru i našem izvršnom organu. Naš izvršni organ treba da sprovede postupak prinudnog rušenja a to znači da treba da se nađe firma koja će to da učin. To je veći objekat i skup je posao rušenja ali je na izvršnom organu da donese odluku i pokrene proces i da se sprovede izvršenje. Inspekcija je svoj deo posla uradila, investitor se nije žalio i naš posao je završen, ističe Mihajlović.

Na mestu gde je podignuta betonska brana korito Mlave bilo je široko oko 25 metara, a sada je suženo na samo nekoliko metara. Zbog toga ljudi koji imaju kuće i domaćinstva uzvodno od brane srahuju od poplava. Miodrag Ilić iz sela Šetonje već ovog proleća imao je problem sa vodom Mlave koja mu je u dvorište donela mulj i ugrozila stambene i privredne objekte.

– Obratio sam se opštini i Štabu za elementarne nepogode da mi pomognu jer dok brana nije podignuta ja nisam imao problem sa vodom a tu živi moja porodica od 1937. godine. Protiv investitora nemam ništa ali voda mene ugrožava i ako opština ništa ne preduzme, a do sada nije ništa uradila, prinuđen sam da se obratim višim organima. Toga čoveka verovatno neko štiti kad se do sada ništa nije uradilo – žali se Ilić.

Načelnik opštinske uprave Dobrivoje Jović obećao je da će još u aprilu biti raspisan tender i izabrana firma koja će bespravno podignutu branu srušiti. U međuvremenu promenio je mišljenje.

– Glavni problem je da se vidu u čijoj je to nadležnosti, da li je to nadležnost opštinske građevinske inspekcije ili vodoprivredne inspekcije. Iduće nedelje idem u nadležno ministarstvo u Beogradu da to rešim i dok je još nizak vodostaj Mlave da počnemo da sprovodimo rešenje – rekao je načelnik Jović.

Brana koja je izgrađena na Mlavi je od armiranog betona i teško ju je srušiti. Procenjuje se da je u njenu izgradnju uloženo između 30.000 i 50.000 evra i da je namenjena za mini hidrocentralu.

Poslanik tvrdi da on ne štiti investitora

Miletić Mihajlović, poslanik SPS iz Braničevskog okruga u Skupštini Srbije, demantuje priče koje se čuju u Petrovcu, da on štiti investitora jer su rođaci.

– Tačno je da smo rođaci i da su moja i njegova baba sestre. Moj otac prodao mu je deo našeg zemljišta pored Mlave gde je podignuta brana ali ja sa tim nemam nikakve veze niti bilo koga štitim. Zalažem se za poštovanje zakona – rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari