"Ne znam cifru, nije me interesovalo": Odbor niške Skupštine odlučivao o zaradama i naknadama za funkcionere, ali javnosti prećutao iznose 1Odbor za administrativna pitanja: Foto D. Alihodžić

U Nišu su danas donete odluke o zaradama ili naknadama koje će primati novi gradski funkcioneri, od gradonačelnika Dragoslava Pavlovića, iz Srpske napredne stranke, do predsednika skupštinskih odbora, ali javnosti nisu saopšteni iznosi.

Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada takođe je doneo rešenje o „naknadi štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora“ za bivšu gradonačelnicu Draganu Sotirovski (SNS), ali građani, koji finansiraju plate i naknade javnih fukcionera, nisu saznali koji je to iznos.

Predsednik Odbora Branislav Stojković, sa liste „Aleksandar Vučić- Niš pre svega“, kazao je da je utvrđeno da koeficijent zarade za gradonačelnika bude 9,40, a za tri člana Gradskog veća- 7,80.

Na pitanje koje će iznose primati ovi gradski funkcioneri, Stojković je odgovorio da „ne bi o tome, to je odluka koja je doneta u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o platama i naknadama“.

„Ja u ovom trenutku ne znam tu cifru, nije me interesovalo koliki je iznos“, rekao je Stojković novinarima.

"Ne znam cifru, nije me interesovalo": Odbor niške Skupštine odlučivao o zaradama i naknadama za funkcionere, ali javnosti prećutao iznose 2
Odbor za administrativna pitanja. Foto D. Alihodžić

Prema podacima koje su medijima dostavili predstavnici opozicione grupa građana „Dr Dragan Milić“, osnovica koja se množi sa koeficijentom iznosi 16.379,77 dinara, što bi značilo da će gradonačelnik Pavlović imesečno inkasirati 153.969,84 dinara, a tri člana gradskog veća 127.762, 21 dinar.

Odbor za administrativna pitanja odlučivao je i o koeficijentu po kojem će zaradu primati zamenik gradonačelnika, kao i sekretar i zamenik sekretara Skupštine grada, ali iznosi još nisu poznati.

Odlučivao je, takođe, o naknadi koju će dobiti predsednik Skupštine grada Igor Novaković (SPS), njegov zamenik i šest članova Gradskog veća koji su zaposleni na drugom mestu, kao i predsednici Odbora za administrativna pitanja, Odbora za imenovanje i Odbora za mandatno- imunitetska pitanja.

Ni ovi iznosi nisu saopšteni građanima.

Skupština grada Niša konstituisana je 12. avgusta, a u njoj se, po odluci Gradske izborne komisije, nalazi 30 odbornika koalicije oko SNS, takođe 30 odbornika sa četiri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione- GG „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni- Promeni“ i jedan odbornik Ruske stranke, zahvaljujući kome je SNS formirala tesnu većinu.

Opozicija je ocenila da su ključne odluke na konstitutivnoj sednici Skupštine donete protivzakonito i bez neophodne većine glasova, tako da su bez pravne snage, zbog čega je podnela žalbe Višem sudu u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari