U blizini manastira Sopoćani, u istoimenom motelu, već 54 godine vredne ruke sedamdesetpetogodišnje Budimirke Mladenović spremaju specijalitete za goste iz belog sveta. Tetka Buda, kako je zovu gosti i osoblje ovog motela, primer je marljivosti koja se retko sreće i u zemljama najmarljivijih naroda – ona radi od sedam ujutru do dva uveče, bez prestanka.

U blizini manastira Sopoćani, u istoimenom motelu, već 54 godine vredne ruke sedamdesetpetogodišnje Budimirke Mladenović spremaju specijalitete za goste iz belog sveta. Tetka Buda, kako je zovu gosti i osoblje ovog motela, primer je marljivosti koja se retko sreće i u zemljama najmarljivijih naroda – ona radi od sedam ujutru do dva uveče, bez prestanka.
– Kad pomislim da 54 godine radim u dve smene, to bi po pravilu trebalo da se računa kao 108 godina radnog staža – kaže Budimirka Mladenović. Ona se vezala za motel Sopoćani srcem i dušom. Ovde je, u radu, pronašla smisao života, nije se udala ni formirala porodicu, pa su joj Sopoćani kao dete. Tetka Buda je stvarala ugled ovog motela, od prvog dana radi u njemu, i bliži joj je nego dom.
– Ponekad kući ne odem po dva meseca, ovde spavam, ovde živim. U Novi Pazar ne siđem po dve godine. Najlepše mi je na radnom mestu – kaže tetka Budimirka Mladenović. Iako je zvanično odavno u penziji, ona i dalje radi i kaže da je rad bolji od ležanja.

Samo pošteno i svojski

Budimirka Mladenović je za 54 godine rada samo četiri puta bila na godišnjem odmoru. – Svako ko radi treba da radi pošteno i svojski. Ja volim svoj posao, po ceo dan sam u kuhinji. Pošto sam srčani bolesnik ponekad malaksam, pa se malo naslonim da odmorim, kad odmorim nastavim da radim – kaže ona i dodaje da joj nije jasno odakle u Srbiji danas nemar i nerad.

– Ne treba gledati da li je nešto državno ili privatno. Treba da radimo, jer rad nas održava u životu – kaže ona.

Služila je i mnoge poznate ličnosti. – Dolazili su, razni su dolazili, Kardelj, Moša Pijade, Tito, Ranković, Milka Planinc, Ali Šukrija, Lilić. Želim da dođe i Koštunica – kaže ova vrsna kuvarica. Ona je poznata po specijalitetima koje peče na hrastovoj kori. Pamte je mnogi turisti koji dođu da obiđu obližnji manastir. – Od raznih ambasadora sam dobijala razglednice i poklone. Ljudi me pamte po ljubaznosti, pa mi se ljubazno jave – kaže Budimirka. Enes Halilović,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari