Od uzdržanosti do poziva crnogorskim čelnicima da podrže stavove zvaničnog Beograda kreću se reagovanja partija i političkih analitičara u Crnoj Gori na plan Martija Ahtisarija o Kosovu.
Demokratska partija socijalista nije se izjasnila da li bi priznala nezavisnost Kosova ukoliko to urade vodeće države svijeta.

Od uzdržanosti do poziva crnogorskim čelnicima da podrže stavove zvaničnog Beograda kreću se reagovanja partija i političkih analitičara u Crnoj Gori na plan Martija Ahtisarija o Kosovu.
Demokratska partija socijalista nije se izjasnila da li bi priznala nezavisnost Kosova ukoliko to urade vodeće države svijeta. Njen portparol Rajko Kovačević izjavio je da se u to ne bi upuštao dok međunarodna zajednica ne izađe s konačnim dokumentom, navodeći da će sve što DPS bude radio biti usmjereno doprinošenju regionalnoj stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Poziv komunista Rusiji i Kini

Jugoslovenski komunisti Crne Gore saopštili su danas da bi prihvatanje plana izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija imalo teške posljedice za region i pozvali Rusiju, Kinu i ostale miroljubive države svijeta da ga odbiju.

„Najoštrije se protivimo daljem rasparčavanju jugoslovenskih zemalja i osuđujemo slugansko ponašanje Ahtisarija koji po nalogu Amerike, Engleske i još nekih zapadnih moćnika krše Rezoluciju 1244 i Povelju UN o nepovredivosti granica suverenih država“, kaže se u saopštenju komunista.

Komunisti kažu da plan Ahtisarija nagovještava nezavisnost Kosova, ocjenjujući da bi to bilo „pravno nasilje i otimačina dijela teritorije Srbije koji je kolijevka u istoriji srpstva“.

– DPS želi da rješenje kosovskog problema bude održivo i dogovoreno na relaciji Beograd – Priština, uz učešće međunarodne zajednice. Rješenje koje neće podstaći radikalizaciju političkog života u Srbiji i na Kosovu, i na čijoj će implementaciji iskreno raditi i Beograd i Priština jer je to jedini način obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti ovog regiona – izjavio je Kovačević Vijestima.
Na pitanje da li će rješavanje statusa Kosova uticati na odnose u Crnoj Gori, on je odgovorio da se Crna Gora nalazi u stanju „pune političke, makroekonomske i bezbjednosne stabilnosti“ i da je siguran, ukoliko se misli na eventualno negativne refleksije koje bi mogle proisteći iz budućeg kosovskog ambijenta, da je Crna Gora „i kroz snagu svojih institucija i kroz formirano društvo spremna da odgovori svim izazovima koji bi se eventualno pred njom postavili, ma kakvog karaktera oni bili“.
Pokret za promjene ocijenio je plan finskog diplomate „preuranjenim“ i „političkim i pravnim presedanom“. Potpredsjednik PZP Branko Radulović rekao je da će njegova partija prema budućem statusu Kosova imati „do kraja izbalansiran stav“, što je preporučio i crnogorskoj vlasti.
Radulović kaže da je Ahtisarijev plan „preuranjen“ jer je prezentiran prije nego što je u Srbiji formirana vlada i konstituisan parlament, što će, prema njegovom mišljenju, dovesti do radikalizacije tamošnjih demokratskih snaga i uticati na opšti ambijent. A plan predstavlja presedan „jer nije rezultat postizanja demokratskih standarda na Kosovu, što je bio jedan od uslova Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN“. Zbog toga, ocjenjuje Radulović, taj plan može direktno narušiti bezbjednosno stanje u regionu, ne isključujući „pojedinačne slučajeve“ i u Crnoj Gori.
– Prema tome, moramo imati do kraja izbalansiran odnos i stav, prije svega zbog stabilnosti u regionu i zbog toga što dobar dio građana Crne Gore čine Srbi i Albanci. Ono što pokazuje primjer Kosova je da se u budući crnogorski ustav mora ugraditi rješenje da je ona građanska, a ne država naroda, jer bi to moglo proizvesti nekakve aspiracije koje ne bismo željeli – izjavio je Radulović.
Predsjednici Narodne stranke Predrag Popović i DSS Ranko Kadić pozvali su Filipa Vujanovića i Željka Šturanovića da se jasno izjasne da li podržavaju stavove i napore državnih organa Srbije.
– U protivnom, smatraćemo aktuelnu vlast direktnim saučesnikom u najavljenom nasilju koji ima za cilj oduzimanje dijela teritorije Srbije – upozorava Popović.
SNP je poručila da bi svaki pokušaj unilateralnog miješanja, ili davanja saglasnosti bilo koga iz Crne Gore na predloženo rješenje kosovskog statusa, doprinio nestabilnosti i mogućim bezbjednosnim problemima u Crnoj Gori.
Predsjednik SNP Srđan Milić upozorio je predsjednika i premijera Crne Gore na odgovornost prema tom pitanju, navodeći da predlog izaslanika UN ne zadovoljava i ne štiti interese svih strana u tom procesu.
Politički analitičar Svetozar Jovićević kaže da je pozicija Crne Gore u odnosu na problem Kosova „uvijek morala biti krajnje uzdržana zbog odnosa sa Srbijom, zbog naše unutrašnje situacije…“.
– Čini mi se da bi bila najmudrija krajnja uzdržanost. Ne treba suviše žuriti s priznavanjem, pustiti da se te stvari odvijaju. Važno je, kako se god stvari budu razvijale, da se odnosi s Kosovom, kao susjedom, razvijaju na skladan način, prvenstveno u domenu ekonomije. Samo priznanje vjerovatno je neizbježno, samo je pitanje kada će uslijediti. Ne vjerujem da Crna Gora u tome treba da prednjači – rekao je Jovićević Vijestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari