NEA: Agencija za zaštitu životne sredine priznala grešku kod promene Indeksa kvaliteta vazduha 1Foto: N. Kovačević

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) saopštila je danas da se Agencija za zaštitu životne sredine obratila Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA) od koje traži sugestiju i pomoć za formiranje „novog“ prikaza Indeksa kvaliteta vazduha, 13 meseci nakon bezrazložne promene tog indeksa.

U saopštenju NEA je upitala zašto je Agencija uopšte menjala kategorizaciju kvaliteta vazduha, a zatim se obračunavala sa svima koji su iskazali rezervu prema toj izmeni, uz podsećanje da Agencija sarađuje sa EEA više od 15 godina i da je veoma dobro poznato kako se izračunava i primenjuje EU Indeks.

„Agencija je početkom ove godine ukinula čak dva odeljenja, za kvalitet vazduha i informacioni sistem i izveštavanje u pokušaju obračuna sa ekspertima koji su ukazivali na problematičnost odluke koja se sada volšebno menja“, navela je NEA.

Dodaje se da je mejl sa molbom za pomoć, poslat svim zemljama članicama EEA, na više od 70 adresa širom Evrope, što „nanosi nesagledivu štetu ugledu Srbije u osvit otvaranja Klastera 4, stvarajući utisak da u Srbiji nema nikoga ko zapravo razume osnovne koncepte u oblasti monitoringa kvaliteta vazduha“.

Nacionalna ekološka asocijacija zatražila je momentalnu odgovornost svih uključenih u tu „amatersku predstavu sa očigledno tragičnim završetkom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari