Nebalsamovan leš ostao sačuvan više od dva veka 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Oko 100 kilometara od Berlina pronađen je čovečiji leš sahranjen pre 236 godina, a do danas nije istrunuo, piše list Vreme pre 80 godina.

U jednoj maloj crkvi gde je pre 300 godina plemićka porodica Kalbuca imala svoju grobnicu, pronađeno je nekoliko kostura, a među njima i jedan sasušen leš.

Sačuvani oblici čoveka samo su se smežurali, ali je glava sa upalim očima, celim nosem i usnama i dalje prepoznatljiva.

U potpunosti su sačuvane i ušne školjke, grudni koš, kao i udovi sa prstima.

Nebalsamovan leš ostao sačuvan više od dva veka 2

Naučnici su utvrdili da ovaj leš prirpada plemiću iz 18. veka Korneu Kalbucu.

Vreme u istom izdanju piše i o korisnostsi ulja koje se dobija iz kitova.

Od jednog kita teškog 120 tona dobija se 60.000 kilograma mesa, ali i oko 30.000 litara ulja.

Najveći deo ovog ulja upotrebljava se za proizvodnju margarina, ali i za proizvodnju sapuna, sveća i raznih proizvoda u faramceutskoj industriji.

Osim toga, kitovo ulje koristi se i za proizvodnju eksploziva, zbog čega se postavlja pitanje da li je to glavni motiv lova na kitove.

U ovom broju najvljeno je i snimanje novog holivudskog filma sa Širli Templ u glavnoj ulozi.

„Plava ptica“ biće izrađena u boji, a po pozorišnom komadu Morisa Meterlinka.

Očekuje se da će film biti prikazan pred Božić, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana, 4. jula 1939. godine list Pravda nastavlja da piše o narastajučćim tenzijama u Evropi i Aziji pred izbijanje Drguog svetskog rata.

Nebalsamovan leš ostao sačuvan više od dva veka 3Italijanski diplomatski listovi ocenili su sadašnje poltičko stanje kao krajnje zategnuto, i podvlače da niko, ni u Rimu ni u Berlinu, više nema iluzije o posledicama kampanja huškanja i zastrašivanja.

Na naslovnoj strani Pravde preneta je i vest Dejli telegrafa da će Hitler ukazom proglasiti danciške građane nemačkim.

Danciškim pitanjem prethodnih dana sa velikom pažnjom bavile su se i poljske vlasti, koje su rešile da se obrate Senatu u Dancigu i zatraže objašnjenje u vezi sa merama vojne prirode koje su u ovom području nedavno preduzete, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari