„Ja sam nebinarna osoba“: Ispovest Valeriana za Danas kako je živeti u Srbiji ako ne pripadaš tamo gde te svrstavaju

Ostavite komentar


  1. Ti bi sine trebao da odes u vojsku na jedno godinu dana, prodjes obuku, probas pasulj i kupus, i da vidis da bi ti bilo bolje, ovako si sav nikakav, vidis da ti nije dobro, nisi sav svoj.

  2. Biće muke sa genderizmom, kada politički korektno resiti taj devojčurak, te diplomate te Vladike. U školi su nas učili da je čovek deo živog sveta i da postoji muški, zenski pol i hemafroditi. Hajde što pojedinci imaju svoje fantazije i psihoze, ali manjine već debelo maltetetiraju većinu. Šta ako se neko oseća kao čovek delfin ili Betmen. Prava svima i mir svima, ali neka granica mora da postoji. Pazi majka mu je kuvala, otac gledao tv i sada svi moramo da ga zovemo to ili ono, kao rođak IT iz porodice Adams.

  3. Hahahahha kakve bre virdžine bile trans.. Zašto se odredjenoj grupaciji dozvoljava da prosipaju svoje mudrosti bez filtera?! Nadam se da će ovaj mladi čovek naći svoj mentalno mir i psihičko zdravlje, treba mu pomoć i terapija, vidi se da je duboko traumatizovan.

  4. Sve je istina.Bilo šta da ste i sami odlučivsli o vašoj sudbini i suprostaviti se ono što vidite bili ste označeni ali od porodica pa društva kako gde.Pri stavu sam da svako sebe nadje i pronađe i sam odluči šta će biti!Drugo u vašem slučaju nije preostalo!️

  5. Tako je, treba odvojiti, da se zna, ko ide urologu, ko ginekologu, a ko psihologu.

  6. Zašto moramo da slušamo svačija objašnjenja o njihovom seksualnom opredeljenju, načinu ishrane, teorijama zavere i slično? Sve je to previše agresivno i egocentrično, usput i opisano u klasifikaciji bolesti. To što neko odbija da se leči je suština problema

  7. Virdzine su bile „nebinarne“,ne zbog „samospoznaje“ nego sto je to bilo pitanje opstanka I nje I cele familije.

  8. Veliki publicitet,za nešto što kod nas postoji odavno,korišćenjem stranih izraza,zbunjujute okolinu,;imamo mi naše autohtone izraze i nazive-ZENSKI PETKO -MUŠKARACHA…privatnim ispovestima nas samo davite

  9. Radule, ne zavaravajte se, nije vojska od Vas načinila nikakvog čoveka. Ostali ste primitivni, zatucani i agresivni.

  10. Rod i pol su iste stvari samo je druga reč. Može neko da se oseća i kao beli kamen ili hajdučka trava, ali nije nego je čovek. Pol ili rod je određen na rođenju, a mentalno stanje i lični osećaj mogu da se menjaju svakog minuta. To što neko ima psihičkih problema i oseća se kao nešto što nije ne znači da ja moram da ga percepiram i oslovljavam na isti način. I ja imam slobodnu volju da razmišljam i imam svoje stavove i da budem u krivu sa njima ako jesam.

  11. Druze, mozes ti do beskonacnosti da se „pronalazis“. Pogledaj medju noge i vidi sta ti je priroda dala i namenila. To je tvoj pol. A da li ces ti da se osecas kao zensko, ni musko ni zensko – to je tvoj izbor. Mozes da se osecas kao zensko pola vremena, a preostalo vreme da se osecas kao magarac. To je zaista tvoj izbor. Ali to ne znaci da si ti poseban rod. Zivi svoj zivot i ne nameci nista drugima. E, sad, razumem te u pogledu okruzenja, u smislu da je to njima strano i neprihvatljivo. Jbg, to je Srbija. Pola stanovnistva je funkcionalno nepismeno i nema pasos… pa ti vidi.

  12. Nadjite nekog ko je rodjen pre 2000. da je „nebinaran“. Ovaj decko je ocigledno gej muskarac – sto je skroz ok – i ima neki licni problem iz detinjstva.

  13. Podržavam svaki izbor ako nema nasilja.
    Toliko femicida, a sve zbog strejt muškarčina. Meni to nije NORMALNO!

  14. U prirodi nema takvih gluposti poput tih novih termina propagiranih putem evrovizije. Decku treba pomoc, vidi se po njemu i svaki psihijatar bi to odma dijagnostifikovao i uputio na dalje tretmane. Istina je istina.

  15. Cak i na ovako malom uzorku od 16 komentara ispoljava se uobicajena raspodela u nasem drustvu, 10-20% zrelih osoba, dok su ogromna vecina Orci, kao i u svakom drugom Mordoru.

  16. Verujem da imas sopstvenih problema sa identitetom ali zasto ja kao druga strana treba da pazim kako nekoga oslovljavam jer sutra ce zahvaljujuci tebi doneti zakon po kome cu ja krivicno odgovarati ako te oslovim sa decko ili devojko a ti se u tom trenutku ne osecas tako.Prijatelju ti budi ravnopravan sa mnom zakonski a ne da imas vise prava od mene.Nisam fobican prema i jednoj grupaciji samo trazim ista prava.

  17. Svajcarska ili Irska ce da ga docekaju otvorenih ruku.Samo neka dodje u suknji kao onaj izvodjac.

  18. Kad vidiš ove komentare podsetiš se u kojoj malogradjanskoj rupetini živiš. Podrška za Valeriana. Osobe kao on ne ugrožavaju nikoga, žive svoj život…to bi mogli i vi ostali da počnete.

  19. Koliko zatucanih nazadnih dušebrižnika u komentarima… Viri vam strah ispod popovanja, bolje ne drobite previše.

  20. Na to što ne zna šta je, to dobi promociju i članak u novinama. Za talentovan ne zna niko, ali ne binarni su avangarda.

  21. Treba da se lijece oni , koji su puni mrznje i netrpeljivosti prema ljudima , koji nikoga ne ugrozavaju. Vas najveci problem je jezicka nedoumica , koju zamjenicu da upotrijebite , a njegov , sto je morao da bjezi iz svoje kuce , zivi u strahu , trpi nasilje i diskriminaciju. Sloboda za sve , zivi i pusti druge da zive.

  22. 20 tak % vi ovde sto ste u fazonu da je sve to ok (gej, trans, pa sad i ova ne binarnost), nemojte posle da kukate kad ove manjine budu imali veca prava od vecine. To se sve propagira sada kroz udzbenike u skoli, kroz evroviziju i medije generalno. Ako sada dozvolimo da nam se namecu njihovi stavovi, sta ce biti dalje… ? Zivite svoje zivote i u svojim ubedjenjima nas ne opterecujte. Zna se sta je sta. Toliko.

  23. Има људи који се осећају као Наполеон, Хитлер и слично. Треба ли да то уважимо и тако се односимо према њима?

Ostavite komentar


Društvo

Nesreće na pružnim prelazima: Problem signalizacije ili bahatosti vozača? 9

Nesreće na pružnim prelazima: Problem signalizacije ili bahatosti vozača?

Prilikom nesreće na pružnom prelazu u mestu Petka kod Lazarevca, vozač je juće, ne poštujući saobraćajnu signalizaciju, prošao na crveno svetlo, nakon čega je na njegov automobil naleteo putnički voz. Tri osobe su poginule, dok je jedna teško povređena. I opet moramo da postavimo pitanje – da li je ovde odgovornost isključivo na vozaču?

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.