Sve provere i korekcije po takozvanim panč-listama koje se obavljaju u okviru funkcionalnog ispitivanja opreme u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline biće završene do prvog marta, a nova fleš-peć biće potpaljena najkasnije do petog marta, kažu u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Objašnjavaju dalje da zagrevanje ili tempovanje traje tri sedmice, pa će prva anoda biti izlivena do kraja marta, onako kako je i najavljeno 23. decembra prošle godine kada je završena izgradnja novih pirometalurških postrojenja. Podsećanja radi, recimo da je funkcionalno uhodavanje nove opreme počelo 24. decembra 2014. i da ono po ugovoru treba da traje najduže tri meseca. Sa startom rada nove topionice u Boru više neće biti dima i čini se da je za Borane ovo jedna od najznačajnijih poruka sa sastanka menadžmenta Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa predstavnicima kanadskog SNC Lavalina, finskog Outoteka, beogradskog Energoprojekta i Građevinskog fakulteta, kojem je prisustvovao i predsednik Upravnog odbora borske kompanije Nemanja Stevanović. Kako se ovom prilikom čulo od generalnog direktora beogradskog Energoprojekta Vladimira Milovanovića, ni SNC Lavalin ni Outotek nisu imali krupnije zamerke na rad izvođača lokalnih radova i njegovih podizvođača, pa nema smetnje da sve provere i korekcije izvedenih poslova, koje prethode paljenju fleš-peći, budu okončane do prvog marta.

Tokom izgradnje i montaže novih metalurških objekata i instalacije, gde je bilo angažovano 800 ljudi, ugrađeno je oko 15.000 kubika betona, montirano je više od osam hiljada tona čelične konstrukcije, sedam hiljada tona mašinske opreme i više od hiljadu tona vatrostalnog i kiselootpornog materijala za ozidavanje peći i sudova u fabrici sumporne kiseline. Ugrađeno je pored ostalog više od deset kilometara cevnih instalacija od ugljeničnog i nerđajućeg čelika, ali i od fiberglasa, a oko 12 kilometara bakarnih cevi ugrađeno je samo za hlađenje fleš-peći. Zanimljivo je svakako da je u „tehnološko čudo u Boru“, odnosno u novu topionicu, fabriku sumporne kiseline i sve prateće objekte montirano je i povezano tačno 359.466 metara svih vrsta kablova. Ilustracije radi, 360 km je razdaljina između Bora i Temerina u Vojvodini, ako biste kabl ove dužine razvlačili od Bora do Novog Sada, ostali bi vam u rukama kilometri „nepotrošenog“ materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari