Nebojša Arsenijević: Mister nepotizam 1Foto: kg.ac.rs

Ako je suditi prema poslednjim izjavama ministra prosvete Mladena Šarčevića, rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nebojša Arsenijević, protiv koga se danima unazad, mahom u prorežimskim i tabloidnim medijima, vodi žestoka kampanja, uskoro bi trebalo da podnese ostavku na rektorski položaj, na kojem je od sredine 2015. godine.

Ministar Šarčević je, naime, rekao da se prekjučerašnjem sastanku sa Arsenijevićem, za kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da bude razrešen sa tog mesta, dogovorio da „rektor mora da poštuje zakon, a ministar da ne ugrožava autonomiju univerziteta“. Dešifrujući ovu svoju misao, Šarčević je kazao da u stvari misli da Arsenijević „treba da podnese ostavku“.

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da Arsenijević bude razrešen sa rektorske funkcije, zato što je utvrđeno da je angažovao svog zeta na Univerzitetu (za određene poslove), čime je „javni interes podredio privatnom“…

Inspektorat Ministarstva prosvete je nedavno konstatovao da je svom sinu Aleksandru omogućio da upiše doktorske studije pre no što je okončao osnovne, pa će doktorat Aleksandra Arsenijevića, prema najavama, da bude poništen. Nebojšu Arsenijevića mediji, već mesecima, a poslednjih dana posebno, na osnovu brojnih što anonimnih, što potpisanih prijava, optužuju za nepotizam, odnosno za nepropisno unapređivanje u viša akademska zvanja i raspoređivanja na značajna mesta na Univerzitetu ne samo sina, nego i ćerke, sinovaca, kume i kumčića, nevenčane supruge, prijatelja i njihove dece i koga sve ne. Optužuju ga i za mobingovanje neposlušnih i nepodobnih kolega, zatim za bahato, neretko i nepristojno ponašanje…

Rektor Arsenijević je, pak, pomalo neuobičajeno za čoveka njegove naravi, gotovo stoički minulih meseci i dana podnosio sve rečene napade i optužbe. Kratko se, ipak, oglasio u poslednjem, jučerašnjem broju „Kragujevačkih novina“, rekavši da će „o pozadini ove afere, kao i to ko i zašto vodi hajku protiv njega otvoreno progovoriti nakon sastanka sa ministrom Šarčevićem“.

Mora se ovom prilikom naglasiti i da u delu stručne javnosti izuzetno cene doprinos Nebojše Arsenijevića razvoju Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta medicinskih nauka (FMN), čiji je dekan bio do 2015.

Rođen je u Kragujevcu 1958, ima sina i kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari