Neće biti formiran Savet za smanjenje abortusa 1

Nećemo formirati nikakav savet za smanjenje abortusa, niti će u njemu sedeti
sveštena lica, rekla je za Blic ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i objasnila da je ideja da se u osnovnim i
srednjim školama uvede zdravstveno vaspitanje i deca informišu o reproduktivnom zdravlju.

Cilj nam je da se ova tema bude u većem obimu zastupljena u osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, rekla je Đukić Dejanović.

Sa njima treba razgovarati o tome kako se sprečavaju neželjene trudnoće, da postoje sredstva za kontracepciju, dodala je ona i naglasila da je dobrodošao svako ko želi da pomogne, a tu pre svega misli na lekare, ginekologe i psihologe.

Đukić Dejanović smatra da treba da se pojača savetodavni rad sa ženama u okviru postojećih institucija, kako bi se upoznale sa svim posledicama prekida trudnoće.

Neotuđivo i elementarno pravo svake žene je da odluči o tome da li želi da zadrži trudnoću ili će je prekinuti i to nikada niko nije dovodio u pitanje – objasnila je ona.

Činjenica je da je u Srbiji ogroman broj abortusa, da se često dešavaju maloletničke trudnoće, da su znanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja nedovoljna i da savetodavni rad izostaje čak i kod komisija koje formalno odlučuju o prekidu trudnoće.

Važan je rad psihologa, ginekologa, sa ženom koja će doneti definitivnu odluku da li će prekinuti trudnoću. Taj rad mora biti na višem nivou, mora biti potpuniji i žena se mora
upoznati sa svim posledicama eventualne odluke da prekine trudnoću, po zdravlje, po buduće potomstvo, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je važno da ljudi iz struke razgovaraju sa ženom o zdravstvenom aspektu samog čina abortusa, te da oni koji raspolažu pravim činjenicama mogu da pomognu ženi da
donese valjanu odluku.

„Neće biti formiran savet kao posebno telo, već će se pojačati rad u savetovalistima koja već postoje i u koja ćemo uključiti eksperte drugih struka“, zaključila je Đukić Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari