Najmanje 40 osoba od kojih 38 boraca i dva civila ubijeno je od ponedeljka u borbama ukrajinske vojske i pobunjenika u Donjecku, na istoku Ukrajine, prenosi Beta. Vlasti u Kijevu saopštavaju da se preuzele potpunu kontrolu nad aerodromom u Donjecku. Kako je rekao jedan od prosudskih pobunjenika, najmanje 30 tela ubijenih proruskih boraca doneto je u lokalnu bolnicu.

On je dodao da se kamion koji je dovezao tela još nalazi ispred bolnice i čeka da ga pregledaju stručnjaci za eksploziv, kako bi utvrdili da ne nosi neko neeksplodirano ubojno sredstvo.

Iz pravca aerodroma u Donjecku u ponedeljak se tokom celoga dana čula artiljerijska paljba. Borbeni avioni i vojni helikopteri viđeni su kako nadleću aerodrom, iznad kojeg se vio crni dim. Mnogi letovi su otkazani ili odloženi, a policija je blokirala pristup aerodromu. Vazdušni udari protiv separatista koji kontrolišu aerodrom u Donjecku pokazali su se kao najveća operacija ukrajinske vojske protiv pobunjenika do sada.

Bitka je usledila dan posle predsedničkih izbora na kojima je pobedu proglasio „kralj čokolade“ Petro Porošeniko. On je obećao da će pregovarati o mirnom okončanju ustanka na istoku zemlje, gde su pobunjenici zauzeli brojne vladine zgrade i više od mesec dana se bore protiv ukrajinskih vojnika. Uprkos tom obećanju, Porošenko je separatiste nazvao „somalijskim gusarima“.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbacio je juče direktne pregovore s Rusijom bez zapadnih posrednika u cilju okončanja ukrajinske krize. „Bilateralni pregovori (Rusije i Ukrajine) u odsustvu SAD i EU nisu mogući. Ako sednete za pregovarački sto samo sa njima (Rusima), oni će vas bez sumnje prevariti“, rekao je Jacenjuk na sastanku vlade. Porošenko je izjavio da se nada da će razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da bi sastanak mogao biti organizovan sledećeg meseca. Međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da se ne planira Porošenkova poseta Moskvi.

Putin je juče zatražio da odmah bude obustavljena „kaznena operacija vojske“ u istočnom delu Ukrajine, javljaju agencije. Kako je saopštio Kremlj, Putin je u telefonskom razgovoru s italijanskim premijerom Mateom Renzijem „istakao potrebu za prestankom vojne odmazde u jugoistočnim oblastima i za uspostavljanje mirnog dijaloga Kijeva sa predstavnicima regiona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari