Tek što su se raspustili, fudbaleri šampionskog Partizana su se ponovo okupili. Samo dve nedelje od kraja sezone 2010/11, istorijske zbog osvajanja četvrte rekordne uzastopne titule, 23. u klupskoj istoriji, 11. trijumfa u domaćem Kupu i drugog učešća u Ligi šampiona, crno-beli su juče počeli pripreme za novu takmičarsku godinu.

I to oslobođeni obaveze da repriziraju rezultatske podvige iz prethodne. Suprotno nerealnim očekivanjima navijača, ubeđenih u produžetak dominacije „parnog valjka“ našim fudbalom, predsednik najtrofejnijeg srpskog kluba u novijoj istoriji Dragan Đurić smatra da neće biti smak sveta ako se izgube „ratovi“ na nekom od ta tri „fronta“. Tako im je, barem, poručio na prozivci u popularnom Zemunelu.

– Još jednom vam čestitam na rezultatima koje niko nikada nije napravio. Ni u Srbiji ni u onoj velikoj Jugoslaviji. Tim putem ćemo ići i sledeće sezone. Svaki uspeh je dobrodošao, ali neće leteti glave ako se ne ponove. Klub je mnogo uradio za vas, imate novog direktora, starog trenera i rukovodstvo i najbolje uslove za rad u zemlji. Ostaje vam da budete mudri i strpljivi. Morate da zapnete iz sve snage i dobro se pripremite, a rad se na kraju uvek isplati – po protokolu, igračima se najpre obratio prvi čovek kluba, koji će već za mesec dana igrati prvu utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Potom je pred mikrofon stao Mladen Krstajić. Doskorašnji kapiten Ilićima, Stojkoviću, Tomiću, Jovanoviću i ostalima održao je svoj premijerni govor s mesta sportskog direktora Partizana.

– Ostavio sam prošlost iza sebe, okrenuo novi list i prionuo na još odgovorniji posao. Naš odnos ostaje isti. Samo što više neću biti s vama na terenu, mada kako sam igrao poslednjih pola godine ne verujem da ste time mnogo izgubili. Biću vam na raspolaganju 24 časa dnevno. Želim vam dobro zdravlje i da napravite dobru atmosferu u svlačionici, jer je to osnovni uslov za uspeh – obećao je novopečeni funkcioner i dobio aplauz dojučerašnjih saboraca s terena.

Trener Aleksandar Stanojević je još manje dužio.

– Drago mi je što je predsednik rekao da neće leteti glave, ali znate kako je to sa mnom. Pritisak mora da postoji. I ja ga volim – tvrdi mladi stručnjak, koji je više puta bio na ivici otkaza, da bi pre odlaska na odmor, uz podršku novog sportskog direktora i blagoslov predsednika potpisao novi ugovor (do 2013).

Prvi trening odradila su 24 igrača, među kojima su bili četvorica novajlija, klinci iz Omladinske škole (Ninković, Marković) i Ganjanin Abraham (1993. godište, štoper), na probi u Humskoj. Povratnik s pozajmice u Al Šababu, Lamine Diara, opremu je zadužio pre popodnevnog izlaska ne teren, dok su reprezentativci Petrović, Miljković, Savić i Kamara dobili produženi odmor, pa će s radom početi 19. juna, tj. dva dana pre odlaska u Sloveniju. Uoči puta crno-beli će imati proveru s makedonskim Rabotničkim, a na Pohorju još četiri kontrolna meča s inostranim klubovima.

Savić (ne) ostaje

Mada je predsednik Partizana Dragan Đurić više puta javno rekao da nema tih para koje bi Stefana Savića ovog leta odvele iz Humske, nije nemoguće da ovaj dvadeset leta star centralni defanzivac posle samo godinu dana provedenih u Partizanu pojača Milan (ima pravo preče kupovine) ili neki od brojnih zainteresovanih klubova sa Zapada Evrope.

– Interesovanje postoji, ne i konkretne ponude. Ako ih i kada ih bude donećemo odluku uz saglasnost kluba, stručnog štaba i igrača. O tom, potom – ostao je zagonetan direktor Krstajić, koji intezivno traga za desnim bekom (Rnić otpao, Rukavina preskup), čeka odgovor Legije na ponudu za Radovića (desno krilo) i razmišlja o još jednom špicu (u slučaju da Diara nije 100 odsto spreman).

Došli, otišli

Ekipu su u međuvremenu napustili Iliev (prešao u Vislu), Tejgo, Smiljanić, Stevanović, Adija (istekle im pozajmice) i Krstajić (završio karijeru). Klub je zato angažovao levog beka Vladimira Volkova (došao iz Šerifa), napadača Vladimira Jovančića (Rad), veziste Dejana Babića (BSK) i Sašu Ivkovića (ČSK), od kojih će se poslednji prvo kaliti u klupskoj filijali Teleoptiku. I tu nije kraj velikom letnjem renoviranju tima.

Rusi odlučuju o Ivanovu i Jokiću

Sportski direktor Mladen Krstajić dogovorio se s bugarskim reprezentativcem Ivanom Ivanovim (23 godine, Alanija) i nekadašnjim kapitenom OFK Beograda Đorđem Jokićem (30, Tomsk) oko njihovih uslova, ali realizacija transfera dvojice štopera zavisi od volje dva ruska kluba.

– Tomsk je ponudio novi ugovor Jokiću, ali on pokušava da dobije raskid sadašnjeg. Čak je spreman da to uradi na svoju štetu. Toliko želi u Partizan. Međutim, za sve se pita Alanija, koja ne želi da se odrekne standardnog prvotimca. Klub odlučuje i u slučaju Ivanova. Čekamo odgovor Rusa – objasnio je čovek zadužen za selekciju Partizanovog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari