Glumci i zaposleni u Pozorištu mladih, koji su u štrajku već četiri meseca, smatraju da je neshvatljiv cinizam sadržan u predlogu da se na mesto direktora Pozorišta mladih postavi Vojislav Soldatović, bliski saradnik Tomislava Kneževića, koji će biti smenjen na Skupštini grada krajem ove nedelje.

Glumci i zaposleni u Pozorištu mladih, koji su u štrajku već četiri meseca, smatraju da je neshvatljiv cinizam sadržan u predlogu da se na mesto direktora Pozorišta mladih postavi Vojislav Soldatović, bliski saradnik Tomislava Kneževića, koji će biti smenjen na Skupštini grada krajem ove nedelje. „Soldatović je ne samo podržao Kneževića nego se otvoreno stavio protiv celog ansambla Pozorišta mladih, potpisujući ugovor sa Kneževićem i pokušavajući da spase njegov položaj direktora, stavljajući mu svoju reputaciju reditelja na raspolaganje. Uz to je, tvrde glumci, Soldatović direktno ili indirektno učestvovao u nelegalnom otpuštanju glumaca i radnika Pozorišta mladih koji su štrajkovali, jer je, kršeći Zakon o štrajku, zakazivao probe i nelegalno angažovao glumce koji bi trebalo da rade umesto ljudi koji su u štrajku. Na kraju, Soldatović nijednom rečju nije osudio nasilje nad glumcima, koje su osudili svi, čak i direktni protivnici štrajka“, ističe se u saopštenju glumačkog ansambla Pozorišta mladih.
Glumci Pozorišta mladih Vesna Ždrnja, Emilija Mrdaković, Ratko Radivojević, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Vidosava Jovanović, Olja Vojnović, Jelica Gligorin, Emil Kurcinak, Emina Vasić-Milić, Saša Stojković, Dragan Zorić, Zoran Andrejin, Marina Zubić-Cinkocki, Sanja Tomić, Miljan Vojnović i Vera Hrćan-Ostojić ističu u pismu javnosti da, ukoliko je osnivaču, Skupštini grada Novog Sada, zaista stalo do rešenja, neka ličnost direktora potraži među desetinama gradskih umetnika koji su spremni i otvoreni za saradnju sa glumcima Pozorišta mladih, a ne među onih troje ili četvoro koji su im pretili otkazima i nasiljem i otvoreno se stavljali na stranu Kneževića.
U znak podrške glumcima Pozorišta mladih i protesta što Skupština grada mesecima ne rešava probleme, profesori i nastavnici članovi Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine sutra neće držati prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni u novosadskim osnovnim i srednjim školama. Pored smene Tomislava Kneževića i poništenja otkaza glumcima, prosvetari od Skupštine grada zahtevaju i smenu školskih odbora u Tehničkoj školi „Pavle Savić“, Elektrotehničkoj „Mihajlo Pupin“ i Gimnaziji „Isidora Sekulić“. Prosvetari su kritikovali i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje što, iako ima zakonsku mogućnost da imenuje prinudnu upravu, dopušta da školski odbori ponovo biraju direktore za koje sekretarijat već jednom nije dao saglasnost. Ukoliko Skupština grada u petak ne promeni tri problematična školska odbora, prosvetari najavljuju proteste u školama širom Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari