Sve stranke u Leskovcu osudile su varvarski čin nepoznatog počinioca (ili više nih) koji su bacili molotovljev koktel, polili benzinom i zapalili ulazna vrata stana Slobodana Miloševića, diplomiranog politikologa, predsednika Opštinskog odbora Nove Srbije i jednog od desetoro nedavno izabranih načelnika gradske uprave.

Srećom, Milošević, ali ni članovi njegove porodice, supruga i dvoje dece, nisu povređeni, jer su komšije brzo ugasile vatru koja je podmetnuta u noći između ponedeljka i utorka. Milošević, inače, taj vandalski čin povezuje sa odlukom članova Opštinskog odbora Nove Srbije i gradskih funkcionera te stranke, koja je na proteklim lokalnim izborima nastupala zajedno sa DSS, da napuste vladajuću koaliciju u Leskovcu.

– Na sastanku, na kome smo analizirali 100 dana rada lokalne vlasti i koji se završio u ponedeljak oko 23 časa, doneli smo odluku da izađemo iz vladajuće koalicije, jer smo nezadovoljni rezultatima njenog rada. Možda je to nekome zasmetalo – kaže Slobodan Milošević.

Nova Srbija ima četiri odbornika u Skupštini grada Leskovca i bez njih, to je već sasvim izvesno, aktuelne vladajuće koalicije čiju okosnicu čine Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije i Socijaldemokratska partija, bila bi u manjini, odnosno praktično bi se raspala, što bi, sa druge strane, dovelo do velikih kadrovskih promena na brojnim rukovodećim mestima u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima.

Najnovija zbivanja na političkoj sceni u Leskovcu samo su za neupućene iznenađenje, jer je bilo pitanje nedelje, odnosno dana, kada će pući savez SPS, SRS, DSS i Socijaldemokratije.

Ono što je, inače, donedavno bilo gotovo nezamislivo za leskovčake prilike – savez SPS i Demokratske stranke – sada je, izgleda, izvesna realnost. Na takav zaključak upućuje i izjava Živojina Stefanovića, predsednika OO SPS i predsednika SO Leskovac da je u politici sve moguće, pa i savez sa DS u gradu na Veternici. Ta izjava predsednika SO može se shvatiti i kao najava raskida „braka iz računa“ SPS i Srpske radikalne stranke, ali se, dabome, može i shvatiti i kao „diktat iz Beograda“, odnosno nalog Ivice Dačića da SPS uđe u „prirodnu koaliciju'', koja je kopija republičkog saveza. Zanimljivo je reći da je Stefanovićna sednici GO SPS, čiji je član, bio među retkim pojedincima koji su se usprotivili savezu sa DS u republičkom parlamentu.

– Ja jesam protiv saveza sa DS, ali ću poštovati odluku GO SPS – kazao je po povratku iz glavnog grada Stefanović, najavljujući tih dana da „ima odrešene ruke da u Leskovcu stvara savez u Gradskoj skupštini po meri koja odgovara socijalistima i građanima Leskovca.“

Leskovački socijalisti ovih dan sigurno nisu nimalo mirni zbog pritvaranja njihovog istaknutog aktiviste, člana GO SPS Mirjane M.(32), inače aktruelne potpredsednice SPS u Leskovcu i odbornika u Skupštini grada. Neke novine su proteklih dana, inače, objavile puno ime (i sliku Mirjane M.), koja je lišena slobode zbog, kako je policija saopštila, „pronevere, falsifikovanja službene isprave, zloupotrebe službenog položaja i prisvajanja 2,3 miliona dinara“. O tom događaju, iako je prošlo nekoliko dana, OO SPS nije objavio nikakvo saopštenje.

Moguće koalicije

U Gradskoj skupštini Leskovca aktuelnu odborničku većinu čine SRS (23 odbornika), DSS (5), NS (4), SPS (3), PUPS (2), PSS (1) i SDP (2). Novinari su, baveći se kombinatorikom, skenirali nekoliko varijanti opštinske većine: DS (25), G17plus (7), SNS (3), i NS (4), koja bi imala 39 odbornika. Postoji i kombinacija da većinu čine DS, G17plus, kojima bi se pridodali jedan od odbornika PSS i odbornici partije penzionera, ali je u igri i varijanta u kojoj bi glavnu reč vodile DS, SPS, DSS i Nova Srbija. U svim varijantama radikali su isključeni iz vladajuće većine, a okonsicu saveza činili bi DS, G17 plus i SPS.

Nepoznati počinioci

U Leskovcu se i ranije događalo da se nasrće na imovinu lokalnih funkcionera. Pre nekoliko godina, grupa huligana, čija imena policija nikada nije saopštila, zapalili su kuću Živojina Stefanovića, sada aktuelnog predsednika Gradske skupštine i predsednika OO SPS od osnivanja te stranke. Iako je Stefanović energično tražio da se otkriju vinovnici, o čemu je često govorio na konferencijama za novinare. No, nije se dalje maklo od početka, čak ni sada kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova u direktnoj nadležnosti kadrova SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari