Direktori ne prihvataju da budu „kaznena ekspedicija“ ili „udarna pesnica“ u disciplinovanju i kažnjavanju prosvetnih radnika, saopštili su ovih dana direktori škola u Novoj Varoši, povodom preporuke prosvetnih vlasti i nadležnog ministarstva da se zaposlenima koji štrajkuju umanje zarade odnosno da budu plaćeni po učinku i efektivnim časovima rada.


U dopisu Školskoj upravi Užice, koji su sačinili i zajednički uputili ovdašnji direktori jedine gradske Osnovne škole „Radiša Filipović“, Gimnazije „Predrag Tomašević“ i Tehničke škole „Milivoje Ćirović“, navodi se da krajnje neprimereno da se nesporazumi na relaciji granski sindikati u prosveti – resorno ministarstvo, rešavaju posredstvom direktora, kojima je po principu „vrućeg krompira“ nametnuto breme kažnjavanja svojih kolega. Rukovodioci ove tri novovaroške obrazovne ustanove, u kojima su časovi skraćeni na 30 minuta, podsećaju da se podaci o štrajku svakodnevno dostavljaju užičkoj Školskoj upravi, i pitaju se zašto tamošnje stručne službe ne obračunavaju iznos efektivnog rada zaposlenih.

– Štajk prosvetnih radnika pokrenule su granske sindikalne organizacije i smatramo da bi rešenje problema trebalo rešavati u pregovorima sindikata i resornog Ministarstva. Moralo bi se imati u vidu da su do sada nastale velike štete i nesagledive posledice za čitav obrazovni sistem, a dalje komplikovanje samo bi ih uvećalo. Zato apelujemo da se prihati naše i slično saopštenje Društva direktora škola Srbije da se u ovoj skoro dramatičnoj situaciji u prosveti, ispolji mudrost i strpljenje, kaže se u saopštenju direktora škola u Novoj Varoši.

Filipović, Ćirović i Tomašević podsećaju i da rad u školi ne podrazumeva samo obaveznu nastavu, već i druge brojne aktivnosti. Zato je utoliko teže pronaći mogućnosti da se zarade obračunaju u skladu sa efektivnim časovima rada, jer su nastavnici i profesori obavljali sve ostale aktivnosti kao što su : sednice stručnih organa, takmičenje učenika, časove odeljenskog starešinstva, vođenje pedagoške dokumentacije, dežurstva, pripreme nastave.

– Iz svega što smo naveli, proizilazi da bi najbolje bilo uvažiti naš apel da se odustane od mere smanjenja zarada za gotovo jednu trećinu od ukupnog iznosa, jer se time nagomilani problemi neće rešiti. Bilo bi najkorisnije svu energiju koja se trenutno rasipa po Srbiji, artikulisati na prevazilaženje teške situacije, ističe se u dopisu novovaroških direktora, koji, inače, kažu i da bi, ukoliko bi se takvim kaznenim merama rešio problem , prisatli i da „progutaju“ ovu gorku pilulu, ali smatraju da se time ništa neće postići. Oni podsećaju i da svi oni koji misle da se problemi u prosveti mogu rešavati silom, neka prvo krenu od direktora, jer oni, kako kažu, više vole da trpe nepravdu nego da je čine.

Inače, prosvetni radnici na području novovaroške opštine podeljeni o nastavku štrajka. Dok prosvetari u gradu, zaposleni u ove tri škole smatraju da ne bi trebalo odustati od zahteva za povećanjme zarada i rešavanja drugih problema u obrazovanju, njihove kolege po selima ne žele javno da se oglašavaju i časove drže u trajanju od 45 minuta.

Smanjenje plata ne bi dovelo do rešenja

Prijepolje – Ni u Prijepolju direktori osnovnih i srednjih škola ne prihvataju da budu „udarna pesnica za kažnjavanje i disciplinovanje prosvetnih radnika“, saopšteno je posle zajedničkog sastanka Aktiva školskih rukovodilaca održanog prošlog petka u ovom gradu. Oni su u saopštenju prosleđenom medijima podsetili da rešenja u prevazilaženju štrajka treba da traže sindikati prosvetnih radnika i Ministarstvo prosvete. Zahtevati od direktora da obračunaju zarade radnicima u skladu sa ostvarenim efektivnim časovima pokazuje da se rukovodioci u školama stavljaju u položaj da treba da kažnjavaju kolege.

– S obzirom da su Školskoj upravi svakodnevno dostavljani traženi podaci o štrajku, za očekivati je da obračun efektivnog rada izvrše stručne službe Ministarstva prosvete, imajući u vidu da rad u školi ne podrazumeva samo obaveznu nastavu već i niz drugih aktivnosti. Mi nismo u mogućnosti da procenimo i nadjemo modus za obračun efektivnih časova rada jer su nastavnici obavljali sve druge obaveze kako bi škola normalno funkionisala čak i u uslovima zakonskog štrajka. Umanjenje plata prosvetnim radnicima bio imalo dalekosežne negativne posledice i sigurno ne bi dovelo do rešenja problema, zaključili su direktori svih osam osnovnih i tri srednje škole u opštine Prijepolje. I. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari