U protekloj nedelji aktivisti i volonteri kladovačkog Centra za popularizaciju ekologije Ekosfera svojim sugrađanima poklanjali su kontejnere i time počeli implementaciju projekta Eko-invazija, koji je podržao program Iskorak koji realizuje Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.


– Nedelja ekološke kampanje po mnogo čemu je značajna, a naročito zbog aktivizma mladih i njihovog prepoznavanja i rešavanja svakodnevnih problema u društvenoj zajednici, što predstavlja osnov napretka našeg društva, smatra Željko Martinović – predsednik Upravnog odbora Eko-sfere.

– Ovo se posebno odnosi na pitanja kojima se ne poklanja dovoljno pažnje i koja su, nekako, uvek na margini interesovanja, a zapravo su od velikog značaja, kao što su ekološki aktivizam i edukacija lokalnog stanovništva, posebno mlađe populacije, zaštita životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima. Ove aktivnosti su međusobno povezane i veoma važne, posebno zbog toga što je veliki deo opštine Kladovo na području Nacionalnog parka Đerdap – naglašava Martinović.

Podela kontejnera tek je deo projektnih aktivnosti budući da će tokom Eko-invazije jedan mesec biti posvećen reciklaži tokom koga će volonteri prikupljati limenke koje će biti predate sakupljačkom centru u Kladovu. Posredstvom ovog projekta biće sprovedena akcija ozelenjavanja dvorišta kladovačke srednje škole, a završna aktivnost biće organizovanje okruglog stola na temu ekološke edukacije mladih u ovoj podunavskoj opštini . Eko invazija u Kladovu treba da bude završena do početka juna ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari