Nedelja ponosa od 2. do 8. septembra pod sloganom "Ponos su ljudi" 1iluatracija Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nedelja ponosa ove godine se održava pod sloganom „Ponos su ljudi“ s namerom da se ukaže na to da su i LGBTI+ osobe samo ljudi koje muče isti problemi kao i ostale, ali uz dodatne izazove uzrokovane homofobijom i transfobijom, saopštili su danas organizatori.

Manifestacija će trajati od 2. do 8. septembra, a Prajd šetnja održaće se 7. septembra od 16.00 časova.

Organizatori su podsetili na zahteve Beograd Prajda, a to su: usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, kao i brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

Takođe, Beograd Prajd traži i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice, izvinjenje svim građanima Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Osim toga, oni zahtevaju i brzu i lako raspoloživu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP), kao i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da po hitnom postupku izvrši standardizaciju usluge Terenski saradnik.

Ovogodišnja Nedelja ponosa obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.

Prajd šetnja počinje i završava se u parku „Manjež“ u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program nakon same šetnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari