Nedelja promocije dojenja u Subotici: Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta 1Foto: Pixabay

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa Polivalentnom patronažom obeležiće Nacionalnu nedelju promocije dojenja koja se tradicionalno obeležava 40. nedelje u godini pod sloganom “Istupi za dojenje – Edukuj i podrži”.

“Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki”, navode u subotićkom Domu zdravlja.

Dodaju i da dojenje nije isključiva odgovornost žena, već da je zaštita, promocija i podrška dojenju kolektivna društvena odgovornost.

“Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini”, navode.

Upozoravaju da, uprkos međunarodnim preporukama, samo 40 odsto svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45 odsto nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

“Naše sugrađanke podržaćemo tako što ćemo im pružiti priliku da se druže, razmene iskustva, dobiju savete”, poručuju u Domu zdravlja.

Održavanje je predviđeno u subotu, 8. oktobra, u vremenu od 10 do 12 časova, u atrijumu Hotela Galleria.

Tom prilikom će starija deca imati mogućnost da se zabave u igraonici koja se takođe nalazi u okviru ovog prostora, a za najupornije i najpredanije dojilje pripremljeni su simblični pokloni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari