Aukcijska prodaja JP TV Pirot zakazana je za 2, a nedeljnik Sloboda za 16. novembar. Početna cena za prodaju TV Pirot 1.948.000 dinara. Minimum investicija iznosi 4.970.000 dinara. Najznačajnija oprema koju TV Pirot ima su dva repetitora, radiodifuzni predajni sistem, dva komkordera i TV link.

Aukcijska prodaja JP TV Pirot zakazana je za 2, a nedeljnik Sloboda za 16. novembar. Početna cena za prodaju TV Pirot 1.948.000 dinara. Minimum investicija iznosi 4.970.000 dinara. Najznačajnija oprema koju TV Pirot ima su dva repetitora, radiodifuzni predajni sistem, dva komkordera i TV link. U TV Pirot zaposleno je 24 radnika , od čega šest sa visokom stručnom spremom.
Početna cena nedeljnika Sloboda, koji postoji 63 godine, iznosi 1.573.000 dinara, a minimalne investicije iznose 1.725.000 dinara. U listu je zaposleno 10 radnika, od kojih sedam s fakultetskom spremom. Sloboda ima prostor od 100 metara kvadratnih u centru grada i suvlasništvo nad emisionim sistemima zajedno s TV Pirot i Radio Pirotom s kojima su do prošle godine činila jednu informativnu kuću.
Vršilac dužnosti odgovornog urednika nedeljnika Sloboda Anđelka Mitković Đorđević kaže da ne zna koliko u ovom trenutku ima mesta optimizmu za sigurnu budućnost jedinog pisanog medija u ovom delu Srbije.
– Većina lokalnih medija u Srbiji je privatizovana, ali je samo mali broj nastavio uspešno da posluje. Očekivanja novinara da se privatizacijom reše nagomilani problemi lokalne štampe nisu se ostvarila. Ostaje nam da se nadamo srećnim okolnostima i molimo se da na čelo Slobode dođe čovek iz naše profesije koji poznaje novinarski zanat, funkcionisanje i mogućnosti medija. Ne želim da budem pesimista, ali šanse za to su male. Gotovo nikakve, a 16. novembar nije daleko – kaže Đorđevićeva.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, međutim, očekuje da se TV Pirot, list Sloboda i Radio Pirot, nekada jedno informativno preduzeće, uspešno privatizuju, ali da će to biti težak i neizvestan proces.
– Pirotu je potrebno informisanje i ove institucije treba da opstanu. Mnogo zavisi od toga ko će biti potencijalni kupci i s kakvim namerama ulaze u taj proces. Da li je namera da se bave programom ili medije koriste u političke svrhe, kakvih primera ima u Srbiji. U svakom slučaju, opština Pirot će podržavati sve medije koji rade legalno, imaju dozvolu za rad i kvalitetan informativni program koji se bavi obaveštavanjem građana. Dakle, TV Pirot, Sloboda i Radio Pirot će biti privatizovani do kraja godine. Njihova rukovodstva već sada sa organima opštine treba da pregovaraju o daljem finansiranju tih medija u 2008. godini. Ovo im je moj savet. Mislim da u 2008. godini i dalje treba subvencionirati medije jer još uvek nisu spremni za tržište. S obzirom na to da obaveštavaju građane o radu lokalne samouprave, ustanova i javnih preduzeća, oni na taj način svoju uslugu naplaćuju. Očekujem da ova tri medija nastave da žive i dalje. Istina, bojao sam se doskora, ali je dobro da ima interesovanja za kupovinu ova tri medija – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari