Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je juče od Tribunala u Hagu da Mladića, na polovini suđenja, oslobodi optužbe za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.


Branilac Dejan Ivetić zatražio je da raspravno veće istovremeno odbaci i druge tačke i navode optužnice koja Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, sve 1992-95. godine Mladićeva odbrana tvrdila je da tužioci, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, nisu dokazali krivicu tadašnjeg komandanta VRS. Ocenjujući je da „nema dokaza“ da je Mladić imao „genocidnu nameru“ da srebreničke Muslimane uništi kao etničku grupu, Ivetić je podvukao da se ta tačka optužnice mora odbaciti.

Branilac Ivetić je tvrdio i da tužioci nisu dokazali da je Mladić bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu s takvim ciljem, činjenjem, pored ostalog, ubistava, istrebljenja i prisilnim premeštanjem muslimanskog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari