Košarkaši Srbije doživeli su prvi poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Sloveniji, ali od neuspeha protiv Crne Gore na svom terenu (71:73) daleko više boli način na koji su gosti odneli bodove iz Kombank arene (Beogradska arena).

Mlada uzdanica „đetića“ Nikola Ivanović pogodio je trojku sa svoje polovine uz zvuk sirene, što je bilo teško za braniti i iskusnom Milošu Teodosiću, koji ga je čuvao, ali za opomenu je tok utakmice i prokockana velika prednost od „plus 13“ sredinom poslednje deonice (67:54). Zato je selektor „orlova“ Dušan Ivković istakao da više nema opravdanja za njegov tim, da moraju da pokažu da li su sastav za velika dela, ali i da je igra u poslednjih pet minuta protiv Crne Gore nedopustiva čak i za ulični nivo.

– To što se desilo na kraju nije pitanje sreće. S timom koji imamo, uz 13 razlike van bonusa, ne smemo da igramo tako slabo. Ovaj sport to ne trpi. Tako ne igraju ni uličari kada se skupe za „tri na tri“. Oscilacije u igri su jedan od ključnih problema srpske reprezentacije. Imali smo mnogo problema, ali nemam nameru da pravdam bilo koga, ja sam spreman da preuzmem odgovornost za slabu igru. Sada treba da pokažemo da li smo tim i reprezentacija. Igrače treba podržati, ali utakmice ne bi smele da se gube na ovakav način – istakao je Ivković.

Da pitanje pobednika nije rešio šut uz zvuk sirene, već igra u preostalih 40 minuta, smatra Duško Savanović. On je u prvi plan izdvojio odsustvo konstantnosti, pad u odbrani, uz opažanje da se moraju dodatno uklopiti kako bi najpre dobili sledeću utakmicu i potom izborili plasman na šampionat Starog kontinenta.

Nedopustivo opuštanje tima apostrofira i Milenko Tepić. On smatra da se ovakve stvari dešavaju u karijerama, da postoji ravnoteža za slične situacije koje su išle u našu korist u prošlosti.

– Opustili smo se u igri kada to nismo sebi smeli da dozvolimo. Oni su se našim greškama vratili u život, igrali su rasterećeno i trojkama došli u egal. Ipak, verujemo da nas poraz neće omesti u primarnom cilju, a to je da se nađemo u Sloveniji – kazao je Tepić.

Ništa manje (samo)kritičan nije bio ni Miloš Teodosić, koji je još jednom bio najbolji pojedinac susreta sa 21 poenom, ali i, stekao se utisak, imao nekoliko ishitrenih šuteva.

– Ovo je bolan poraz, žao mi je što smo razočarali sve ljude koji su došli u Arenu. Ne mogu da kažem da pristup meču nije bio dobar, ali u nekim trenucima kao da ne znamo šta radimo. Moramo da nastavimo da radimo, da se trudimo, da ispravimo greške i da se zapitamo da li u budućnosti treba da igramo na ovaj način – zaključio je Teodosić.

Sledeću utakmicu u okviru kvalifikacione grupe A Srbija igra u utorak protiv Slovačke u gostima, gde se očekuje trijumf s obzirom da je rival na startu takmičenja doživeo dva poraza i nalazi se na začelju skupine. Podsetimo, plasman na EURO 2013. obezbediće po dve najbolje selekcije iz šest kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Nastavak saradnje Hebe i KSS

Košarkaški savez Srbije i kompanija Heba nastavljaju uspešnu saradnju i u budućnosti, što je i potvrđeno novim jednogodišnjim ugovorom. Heba će u sezoni 2012/13 biti zvanična voda KSS i glavni sponzor Juniorske lige Srbije. Kako je istaknuto, Heba će pružiti punu podršku u afirmaciji mladih nada naše košarke u okviru juniorske lige.

Pavićević: Trojka nagrada za istrajnost

– Čestitam svom timu na izvanrednom zalaganju i sjajnoj koncentraciji u najvažnijim delovima meča. To je bio jedini recept da se Srbija napadne i dobije u gostima. Utakmica je prošla u našem istrajavanju, kada su svi mislili da smo otpisani, pronalazili smo pravu petorku koja nije posustajala, odbranom smo zaustavili domaćina, a onda i našli način da pogodimo koš sa centra, što je bila nagrada za upornost – istakao je posle meča selektor Crne Gore Luka Pavićević.

 

Trener juniorske košarkaške reprezentacije Dejan Mijatović zadovoljan igrom uprkos neuspehu „orlića“ u polufinalu EP

Sazrevanje kroz poraz

Beograd – Mlada košarkaška reprezentacija Srbije igrala je sinoć protiv Rusije meč za treće mesto na Evropskom prvenstvu za igrače uzrasta do 18 godina, a bez obzira na ishod tog meča „orlići“ su u prvi plan isticali način na koji su ispustili finale u porazu od domaćina Litvanije (69:67), s obzirom na činjenicu da su poklekli tek u furioznom finišu i seriji rivala od 13:3. Selektor juniorske selekcije naše zemlje Dejan Mijatović bio je na kraju susreta zadovoljan igrom svog tima, dok je poraz pripisao neiskustvu svojih izabranika.

– Ovakav poraz sigurno mnogo boli, ali je i deo procesa sazrevanja mladih igrača. Prvi put su igrali polufinale nekog velikog takmičenja i to pred fanatičnom domaćom publikom. Položili su ispit, igrali su strpljivo i pametno, nismo podlegli pritisku publike – istakao je Mijatović.

On je konstatovao da na kraju utakmice nisu imali pravih rešenja, te da je bio vidljiv nedostatak Nikole Radičevića, koji je tokom meča imao velikih problema sa povredom koju je zadobio u susretu sa Bugarskom. R. V. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari