Kostolački energentski gigant sve više oseća nedostatak onih radnika koji se bave proizvodnjom naročito na ugljenokopima. Naime, u skladu sa kratkoročnim, ali i drugoročnim potrebama termoenergetskog sektora Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ za ugljem, veoma je važno da se ispoštuje utvrđena dinamika napredovanja rudarskih radova na Površinskom kopu „Drmno“.

Od izuzetnog značaja za realizaciju postavljene dinamike razvoja Površinskog kopa „Drmno“ je pravovremeno investiranje u neophodnu opremu i infrastrukturne objekte, ali ništa manje nije značajno imati na raspolaganju adekvatan broj izvršilaca. Često se čuje da Površinskom kopu nedostaju radnici. Posmatrajući kadrovsku popunjenost iz ugla sistematizacije radnih mesta može se reći da je ona dobra, ali ipak u praksi i svakodnevnom radu rudari ističu da problem postoji.

Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja, kaže: -Kop „Drmno“ je dinamičan kop u pogledu njegovog razvoja. Iz godine u godinu, obilaskom arheološkog nalazišta Viminacijum i produžetkom fronta radova na zapad do pune širine kopa, instalira se nova rudarska oprema, produžavaju se transportne linije pre svega, jalovinskih sistema i samim tim javlja se potreba za angažovanjem većeg broja radnika. U poslednjih godinu dana na PK „Drmno“ u rad je pušteno pet novih tračnih transportera, što znači – pet transportera puta četiri smene plus četiri rezervna je 24 rukovalaca tračnim transporterima koji nedostaju da bi se popunila i proširila šema na PK „Drmno“ za normalan i nesmetan rad. U letnjem periodu ovaj problem se prevazilazi tako što je uvek po jedan sistem u remontu pa se trakari prebacuju na druga radna mesta.

Ali, kad dođemo u situaciju da rade svi sistemi sa svim raspoloživim stanicama, zaista se jedva „krpimo“ sa ljudstvom, kazao je Horvat i nastavio: – Pored toga, veoma je važno reći da je starosna struktura zaposlenih na Površinskom kopu „Drmno“ oko 50 godina. Iz godine u godinu posle periodičnih specijalističkih lekarskih pregleda utvrđuje se od strane specijalista da određen broj radnika nije više zdravstveno sposoban da obavlja određene poslove zbog ograničenja radne sposobnosti. Ali, ne samo to. Prošle godine posle sprovedenih specijalističkih lekarskih pregleda ustanovljeno je da je 24 radnika nesposobno. Tu nastaje problem za koji barem za sada nemamo adekvatno rešenje. Naime, ako hoćemo ispoštovati zahteve medicinske struke to znači da radnike treba premestiti na drugo, odnosno lakše radno mesto. Ali, ostaje problem kako popuniti prazninu koja nastaje njegovim pomeranjem. A, ako radnika ostavite na njegovom radnom mestu, on zauzima mesto u šemi, a fizički nemate radnika na tom „popunjenom“ mestu. Svakako treba napomenuti i da postojeća organizaciona šema nije u potpunosti popunjena. – Ukazao bih na podatak da je prošle godine, po svim osnovama, samo iz Direkcije za proizvodnju uglja otišlo više od 60 radnika, koliko se planira odliv radnika i za ovu godinu. Smatram da se pod hitno mora razmišljati o prijemu mladih radnika na ova mesta jer, ako hoćemo da dobijemo dobar i obučen kadar, novi radnici moraju biti primljeni bar šest meseci do godinu dana ranije nego što starije kolege odu u penziju da bi od njih bar malo „ukrali“ nešto od zanata. Shodno izrečenom smatram da je potrebno odraditi detaljnu analizu ove problematike, sagledati i unutrašnje rezerve, ali i naći adekvatan model za prijem određenog broja novih, mladih radnika, koji će morati veoma brzo da preuzimaju poslove od iskusnijih kolega, zaključio je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari