Zbog neprohodnosti lokalnih putnih pravaca i juče je pod snežnom blokadom bilo desetak sela na području vranjske, bosilegradske i crnotravske opštine. U opštini Vranje najteža situacija je na području poljaničkog kraja, gde je otežan saobraćaj prema selu Vlasu.


– Od kada je počela mećava prošlog petka Vlase je bukvalno odsečeno od sveta jer na ovom području su putevi neprohodni, nema struje, a ima prekida i u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, rekao je za Danas dr Dušan Novković, lekar u Domu zdravlja u Vlasu. On navodi da je više dana u prekidu i lokalni saobraćaj od Vranja, a zbog visokih snežnih nanosa nemoguć je i putnički saobraćaj.

Na zahtev gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića formiran je Krizni štab koji svakodnevno koordinira u preduzimanju mera sa predstavnicima Preduzeća za puteve, Elektrodistribucije i komunalnih preduzeća na otklanjanju posledica velikih snežnih padavina.

Stojan Krmpot iz Preduzeća za puteve Vranje, rekao je da su pojedini putni pravci na teritoriji Grada potpuno neprohodni, a da se na nekima saobraćaj odvija otežano. Neprohodni su bili putni pravci Vlase – Mijovce, Vlase – Novi Glog, Vranje – Barelić, Vranje – Tesovište, Vranje – Lepčinjce, dok je otežan saobraćaj prema Krivoj Feji i Prvoneku.

Posebno je teška situacija na putu prema Krivoj Feji i Besnoj kobili gde je neophodna teška mehanizacija za čišćenje snežnih nanosa koji na pojedinim mestima prelaze i jedan metar. Snežno nevreme uzrokovalo je i kvarove na dalekovodima u okolini Vranja, kao i na niskonaponskoj mreži u samom gradu, gde su građani prijavili više od pedeset kvarova.

– Nama je neophodna mehanizacija, jer ukoliko čekamo topljenje snega, građani će dugo biti bez električne energije i odsečeni od svih komunikacija i mogućnosti dolaska lekarskih ekipa, upozorava Slavoljub Blagojević predsednik Opštine Crna Trava. Prioritet predstavlja otklanjanje kvarova na elektro-mreži, ali je radnicima Elektrodistribucije iz Leskovca otežan pristup mestima gde su se desili kvarovi.

Put prema Graničnom prelazu Strezimirovci sa Bugarskom u opštini Bosilegrad je očišćen i saobraćaj se odvija normalno, ali su pod blokadom lokalni putevi. Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je za Danas, da „u slučaju novih padavina može da dođe do potpunog kolapsa saobraćaja i funkcionisanja lokalnih javnih preduzeća, zbog čega je apelovao za pomoć u mehanizaciji za čišćenje snega“. Na Vlasini je tokom jučerašnjeg dana bilo manjih prekida u snadbevanju električnom energijom, a regionalni putni pravac Surdulica – Promaja – Vlasinsko jezero je zatvoren za kamione sa prikolicom.

– Angažovali smo svu mehanizaciju koju imamo da što pre očistimo sve lokalne puteve, kao i da budemo spremni ukoliko dođe do novih padavina da održavamo prohodnim put prema Vlasini i granici sa Bugarskom – rekao je za Danas Novica Tončev predsednik surduličke opštine. Problema sa snadbevanjem električnom energijom bilo je i u opštinama Trgovište, Preševo i Bujanovac, ali su kvarovi otklonjeni, a radilo se i na raščišćavanju lokalnih puteva.

Duboke čizme „obavezne“

Građani su se javljali dopisništvu Danasa imajući primedbe na neočišćene javne površine, trotoare, gradski parking, kao i ulice u višim delovima Vranja. U Javnom preduzeću „Komrad“ nezvanično nam je rečeno da oni ne raspolažu sa dovoljnim brojem ljudi da očiste sve površine, dok u Direkciji za urbanizam navode da su „u skladu sa mogućnostima u ljudstvu očistili zavejani gradski parking“. Primedbe su imali i vranjski taksisti, koji ne pamte da je nekada bilo „ovoliko neočišćenih ulica“. Pored „Komrada“ za čišćenje javnih površina i ulica u Vranju nadležno je i JP „Vodovod“. Zbog loših odvoda za atmosferske padavine pešaci nisu mogli zbog velike količine vode bez dubokih čizama ni da hodaju glavnim vranjskim ulicama.

Prebukirano odeljenje ortopedije

– Sve postelje su popunjene, a tome je delimično doprineo i ovaj snežni talas pa imamo povećani broj pacijenata sa lomovima kostiju ruku i nogu, rekao je za Danas dr Dušan Aleksić, ortoped i pomoćnik direktora Zdravstvenog centra u Vranju. On je precizirao da kroz ambulantu ovog odeljenja dnevno u proseku prođe između pedeset i sto pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari