Nedostaju dve biste od Sedam sekretara SKOJ-a iz dvorišta škole u Bloku 23, direktorka objasnila o čemu se radi 1Rekonstrukcija dvorišta OŠ "Laza Kostić" Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Društvenim mrežama proširio se snimak na kome se vidi da u dvorištu OŠ „Laza Kostić“ nedostaju 2 biste od ukupno 7 sekretara SKOJ-a. Ubrzo se proširila i vest da su biste razbijene. Ekipa Nova.rs se uputila tamo kako bi proverila da li su biste srušene ili su samo sklonjene zbog rekonstrukcije.

Na licu mesta se videlo da biste nedostaju, vidi se šut, i nije bilo jasno da li se spomenici ruše ili vraćaju, piše Nova.rs.

Ono što je očigledno je da se dvorište novobeogradske osnovne škole „Laza Kostić“ rekonstruiše.

Radnici koji su se tu nalazili rekli su nam da oni misle da će biste biti vraćene.

„Spomenici se vraćaju na isto mesto, samo neće biti ovako nego će biti lepše“, rekao je radnik i dodao da je tu nekada bila stara kocka pa se sada renovira.

Aleksandra Tošić, direktorka škole, objasnila nam je da su biste na sigurnom.

„Vi ste mogli doći juče kad sam ja bila u školi, kada sam lično zaključala biste u svoju kancelariju jer im se obnavlja zid“, rekla je sagovornica.

Ona je dodala da nije moguće u bloku gde je sve transparentno i gde je škola zaštićena kao spomenik kulture srušiti biste, „to bi bio svojevrsni vandalizam“.

„Pošto se na rekonstrukciju dvorišta čeka 15 godina, onaj ko polaže pravo na projekat je potomak arhitekte“, objasnila je direktorka i dodala da škola pripada brutalističkom stilu arhitekture.

Nedostaju dve biste od Sedam sekretara SKOJ-a iz dvorišta škole u Bloku 23, direktorka objasnila o čemu se radi 2
Rekonstrukcija dvorišta OŠ „Laza Kostić“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Uslov da se radi rekonstrukcija je da izgled bude autentičan kao i ’77. Da bi biste trajale još pedeset godina mora biti obnovljen zid koji je star isto koliko i škola“, rekla je sagovornica portala Nova.rs

Ona je objasnila da se u sklopu rekonstrukcije obnavlja zid koji je nosilac bisti, te da su one „pod ključem i skidaju se dve po dve kako bi se sukcesivno vraćale.“

Ova škola je, zajedno sa čitavim Blokom 23 uvrštena u stalnu postavku njujorškog muzeja MOMA, zbog neobične arhitekture „brutalizma“, ali umesto da služi kao primer, njeno stanje je do sada ostavljalo mučan utisak.

Sedam sekretara SKOJ-a je naziv za sedmoricu mladih jugoslavenskih komunista koji su 1920-ih i 1930-ih bili sekretari, odnosno vodili Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), podmladak tada ilegalne Komunističke partije Jugoslavije.

Svi su umrli mladi za vreme šestojanuarske diktature – bilo u oružanim obračunima s policijom Kraljevine Jugoslavije, bilo usled mučenja i zatvaranja. Zbog toga su stekli status mučenika među jugoslavenskim komunistima, a posle Drugog svetskog rata su ih vlasti FNRJ pokopale u Grobnici narodnih heroja u Zagrebu. Po njima je nazvana jedna od najprestižnijih nagrada u komunističkoj Jugoslaviji, a njihova je sudbina bila predmet i TV-serije snimljene 1981. godine.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari