Na teritoriji opštine Kladovo radi zaštite 63.000 hektara, pri čemu polovinu predstavlja poljoprivredno zemljište, razmešteno je 12 protivgradnih stanica. U novu sezonu zaštite od gradonosnih oblaka koja traje do 15. oktobra, nadležni u ovoj komuni ušli su sa dosta zebnje, s obzirom na to da je do sada aktivirana tek polovina protivgradnih stanica.

Na teritoriji opštine Kladovo radi zaštite 63.000 hektara, pri čemu polovinu predstavlja poljoprivredno zemljište, razmešteno je 12 protivgradnih stanica. U novu sezonu zaštite od gradonosnih oblaka koja traje do 15. oktobra, nadležni u ovoj komuni ušli su sa dosta zebnje, s obzirom na to da je do sada aktivirana tek polovina protivgradnih stanica. Preostalih šest je u veoma lošem stanju ili nedostaju strelci koji su nezadovoljni svojim statusom i iznosom mesečne nadoknade za rad na terenu
Prema onome što Danas saznaje, iz opštinskog budžeta strelcima se mesečno u sezoni isplaćuje po tri hiljade dinara, a prošle su godine isti iznos dobijali i od republičkog Hidrometeorološkog zavoda. Na sve ovo treba dodati da su strelci zbog zastarelih radio stanica, upućeni na korišćenje sopstvenih fiksnih i mobilnih telefona kako bi bili u stalnoj vezi s radarskim centrom Crni vrh kod Bora, što im dodatno uvećava troškove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari