Nakon susreta sa lokalnim privrednicima, gradonačelnik Subotice Jene Maglai je razgovarao i sa predstavnicima stranih kompanija koje rade u gradu, sa ciljem da se poboljšaju uslovi njihovog funkcionisanja, a time i mogućnost intenzivnijeg zapošljavanja u njima.


Centralni problemi u njihovom radu, kako su istakli učesnici ovog razgovora, jesu komunalna infrastruktura i nedostatak stručnih kadrova. Inače, od 45.000 zaposlenih na području grada, 10 odsto čine zaposleni u preduzećima čiji su vlasnici sa strane. Taj procenat bi mogao biti i veći, ali nedostaju pojedini stručni profili, pre svega inženjeri svih struka, naročito mašinske i prehrambene industrije. Tako se dogodilo da je kompanija Mini Pani objavila konkurs za prijem 17 prehrambenih inženjera, na koji se nije javio nijedan kandidat. Takođe, kompanija Al Pack u ovom trenutku može zaposliti još 20 mašinskih inženjera, ali ih nema na tržištu.

Nemačka firma Simens, kao i Norma Group i Continental navele su da se suočavaju sa teškoćama pri nabavci komponenata za finalnu proizvodnju, zbog čega ih moraju uvoziti iz recimo Slovačke, Češke i Poljske, a to bi se svakako moglo proizvoditi u manjim subotičkim firmama. Radi se upravo o delovima koji su se nekada proizvodili u subotičkim preduzećima metalske industrije, te je važno raditi na povezivanju privrednih subjekata na lokalnom tržištu.

Gradonačelnik Maglai je nakon razgovora najavio da će grad nastojati da rešenja ovih problema traži dugoročno, a kada su u pitanju kvalifikovani stručnjaci, predstoje i razgovori sa predstavnicima srednjih škola, kako bi se mogli uvesti smerovi za koje postoji potreba na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari