Nedovoljna obuka doprinela smrti 1Foto: M. Veljković (Arhiva)

Prema nezvaničnim informacijama iz TE-Ko”Kostolac”, radnici na kopu Dušan S. (koji je poginuo na pokretnoj traci) i Nenad Đ. (koji je od iste takve trake na drugom mestu zadobio teške povrede ) sami su odgovorni za svoja stradanja, jer nisu poštovali strogo propisana pravila i uputstva za rad.

Jasnija slika i eventualne odgovornosti znaće se tek kada razne istražne komisije i inspekcije, kao i tužilaštvo u saradnji sa policijom prikupe sve potrebne podatke, obaveštenja i informacije o događaju, i o tome sačine izveštaj.

Inače, mnogi stručni ljudi  smatraju da  do “ekscesa” na kopu dolazi zbog neobučenosti mlađeg kadra, jer su ove i prošle godine mnogi stariji radnici iskoristili mogućnost da uz dobru otpremninu odu iz firme i kući sačekaju penziju, kao da se neiskusni mladići nepripremljeni za ovaj težak posao angažuju preko raznih agencija na “privremeno-povremenim” poslovima, gde iste ostvaruju dobar profit, a firme koje ih angažuju veliku uštedu, ne vodeći računa o njihovoj bezbednosti.

Podsećamo da je na kopu “Drmno” u ponedeljak  teško povređen radnik Nenad Đ. (21), u trenutku kad je pokušao da prođe ispod transportne trake. On je tom prilikom zadobio prelome ruku i nogu i otvoreni prelom butne kosti, zbog čega se nalazi u teškom stanju opasnom po život. Njegovo stanje se dodatno pogoršalo zbog  ulazaka masnih ćelija u krv koje ugrožavaju Nenadov život.

– Pacijent je u lošem stanju i čekamo da dođe helikopter za njega. Ako uspe da se obezbedi  da ga preveze za Beograd, pošto je veoma riskantno da se vozi sanitetskim vozilom, kaže direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danko Nikolić. Rukovodstvo EPS-a i TE-KO bilo je voljno da angažuje helikopter, ali iz tehničkih razloga to nije učinjeno, zbog nemogućnosti da sleti u bolnički krug, pa je odlučeno da ekipa lekara sa VMA dođe u požarevačku bolnicu i izvrši intervenciju na povređenom pacijentu.

Ova nesreća desila se samo dva dana pre pogibije pomoćnika bageriste Dušana Suzića (32), koji je stradao kada je čistio pokretnu traku bagera. Iako na mehanizaciji kopa svuda stoji vidno istaknuto upozorenje da se ne obavlja nikakav rad dok su mašine uključene, radnici se nekad toga ne pridržavaju.

Uzroci obe nesreće trenutno se ispituju od strane inspekcija, tužilaštva i policije i biće naknadno saopšteni. Međutim, po svoj prilici i pričama rukovodioca kopa Drmno, reč je o nemaru samih radnika. Dušan je čistio traku u pokretu, a Nenad je pokušao da prođe ispod nje. Tada ga je ona zahvatila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari