Hrvatska vlast je zatajila od javnosti nedavno oštro upozorenje Evropske unije Zagrebu da nedovoljno sarađuje s Haškim tribunalom. EU je pre nedelju dana Hrvatskoj uručila demarš zbog nedovoljne saradnje s Tribunalom oko takozvanih artiljerijskih dnevnika, upozoravajući na ozbiljne probleme Hrvatske u pregovorima s EU zbog toga, ali ni Vlada ni Ministartsvo pravde o tome nisu obavestili medije.

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović je juče potvrdio da je Hrvatska primila demarš, ali je objasnio da to ne znači zatvaranje vrata Hrvatskoj, već podsticaj za brže otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima.

Prema objavljenim informacijama, u demaršu se navodi da problem 23 sporna dokumenta koja traži Haški sud u EU smatraju „prioritetnim pitanjem za otvaranje pregovora u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Ti dokumenti se odnose na upotrebu artiljerije prilikom osvajanja Knina u vojnoj akciji „Oluja“ 1995, koje tužilaštvo smatra ključnima u postupku protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, ali hrvatska strana tvrdi da veliki deo tih dokumenata nikada nije postojao.

Hrvatska vlada se nedavno obavezala glavnom tužiocu Tribunala Seržu Bramercu da će pronaći i dostaviti sporne dokumente Hagu, od čega zavisi otvaranje jednog od ključnih pregovaračkih poglavlja u pristupanju EU.

ŠIMONOVIĆ: Demarš je pozdrav

Demarš nije ultimatum, rekao je hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović ocenjujući da je to „pravno politička diplomatska forma kojom se želi poslati snažna poruka koja ne mora nužno biti negativna“, već da se njime pozdravlja dogovor između hrvatskih organa i Bramerca oko identifikacije 23 dokumenta i dalji napori da se verodostojno protumači sudbina tih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari