Ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu otežano je u ustanovama u kojima borave lica lišena slobode, domovima za duševno obolela lica i u ustanovama koje zbrinjavanju starije osobe, upozorila je vojvođanski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih povodom Međunarodnog dana zdravlja.


Gerontološki centri navode kako imaju teškoće u radu zbog učestalog odbijanja bolnica da smeste starije osobe na zahtev lekara iz gerontoloških centara i domova. Bolnice smatraju da u gerontološkim centrima stariji imaju svu neophodnu negu, iako je u njima najčešće zaposlen samo jedan lekar opšte prakse, a često su i drugi kapaciteti ovih ustanova nedovoljni za adekvatno lečenje korisnika kojima je potreban bolnički tretman, saopštila je ombudsmanka.

Ona je podsetila i da nezaposleni koji su vlasnici i najmanje površine poljoprivrednog zemljišta ne mogu da ostvare ni obavezno zdravstveno osiguranje, uprkos tome što se ne bave poljoprivredom.

Podnosioci predstavki ne ostvaruju katastarski prihod koji bi bio iznad cenzusa utvrđenog propisima, te je Aniko Muškinja Hajnrih početkom ove godine upozorila javnost da je ovakva praksa utvrđivanja osnova zdravstvenog osiguranja protivzakonita i ugrožava pravo na zdravstveno osiguranje jedne od najsiromašnijih društvenih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari