Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičićizjavio je juče Srni da Hrvatska nastupa sa jednim relativno negativnim stavom u odnosu na Dejtonski sporazum što je veoma loše s obzirom na to da je ona jedan od potpisnika tog dokumenta.

Komentarišući izjavu hrvatskog ministra inostranih poslova Gordana Jandrokovića da Dejtonski sporazum ne može obezbijediti dalji razvoj i funkcionisanje Bosne i Hercegovine, Radojičićje rekao da ne postoji formulacija da se treba preispitivati Dejtonski sporazum i da u tom kontekstu Hrvatska ima jedan drugačiji stav.

– Da li time Hrvatska najavljuje neke mogućnosti unutar EU na međunarodnom planu ili samo „zakuvava“ situaciju u BiH, što se da primijetiti u posljednje vrijeme i kroz izjave (hrvatskog predsjednika) Stjepana Mesića, ali jedno je sigurno: u vezi sa BiH, posebno u pripremi novembarskih sastanaka, biće dosta diplomatskih aktivnosti“, naglasio je Radojičić, koji je i potpredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata premijera Milorada Dodika.

On je rekao da se u naredna dva mjeseca vrše određene pripreme za ocjenu međunarodnog mandata i stanja u BiH. Govoreći o Jandrokovićevoj ocjeni da je nužno vraćanje fokusa na BiH, jer je situacija u toj zemlji, kako je naveo, nestabilna, Radojičićje rekao da većizvjesno vrijeme postoji određena inicijativa koju je pokrenulo nekoliko zemalja u EU da se Unija refokusira na BiH.

– U tom kontekstu je i niz međunarodnih kontakata i posjeta BiH u proteklim sedmicama i očito je da se Hrvatska sada ukrcava kao posljednji vagon na taj voz koji je većpokrenut unutar Evropske unije i u funkciji je priprema sjednice Savjeta za implementaciju mira (PIC) i sjednice Savjeta ministara EU u novembru – naglasio je Radojičić.

On je istakao da Hrvatska očito pokušava da se priključi mišljenju dijela zemalja članica EU bar u dijelu u kojem se poziva na refokusiranje na BiH, jer takva inicijativa većpostoji među nekoliko članica EU.

– Sve to treba posmatrati u jednom globalnom kontekstu inicijativa koje se tiču BiH i stvarnog vraćanja događaja u BiH u fokus međunarodne zajednice. To bi trebalo da bude finiširano novembarskim sastancima u Briselu kada će biti date nove instrukcije, zaključci i jedna globalna međunarodna ocjena u BiH – naglasio je Radojičić.

Hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Gordan Jandrokovićizjavio je da hrvatski zvaničnici većmjesecima u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice ističu nužnost vraćanja fokusa na BiH, jer je situacija u toj zemlji, kako je naveo, nestabilna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari