Negotin: Dođite da bermo grojze u Rajačko lojze 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizma

Sezona berbe grožđa na Rajačkim pivnicama započinje uoči Velike gospojine „Danom vina i lepog raspoloženja“ manifestacijom koju karakterišu kulturni i zabavni sadržaji, a koji udruženje „Mladi sa Rajačkih pimnica“ organizuu drugu godinu zaredom uz pomoć Opštine Negotin, TOO Negotin, kao i projektat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Rajačke pivnice ili pimnice, kameno selo u „kome stanuje vino“ jedinstven je spoj prirode i tradicije i baš zbog toga Darko Rundek i ekipa izabrali su ovu lokaciju za nastup u okviru svoje turneje po Srbiji.

Koncert Rundeka u subotu, 27. avgusta, biće završnica „Dana vina i lepog raspoloženja“ koji se u subotu,  od podneva dešava na Rajačkim pivnicama.

Ovo drugo izdanje festivala obiluje zanimljivim sadržajima.

-Festival je počeo u podne, a program će pored muzičkog biti upotpunjen i raznim kulturnim dešavanjima kao što su izložba slika starih vinogradara, čitanje pesama i horskim pevanjem. Pored Rundeka i Ekipe, koji će nastupati u 21 čas, ovaj zanimljiv događaj upotpuniće sastav Kalem i nekoliko lokalnih bendova kao što su Medicine bend i Bejker bojs. Proizvođači vina iz ovog kraja predstavljaće svoja vina tokom celog dana – pojašnjavaju organizatori ovog zanimljivog dešavanja.

Od projekt menadžera „EU za kulturno nasleđe i turizam“, Nenada Konstantinovića saznajemo da su za realizaciju ovog događaja zaslužni obrazovani mladi ljudi koji su se nedavno vratili svojim korenima kako bi nastavili tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Podseća da je Udruženje ,,Mladi sa Rajačkih pimnica“ oformljeno pre dve godine, kao i da je njihov glavni cilj da ovaj deo Srbije zaživi i da mladi u tom kraju imaju što više zabavnog i kulturnog sadržaja što bi ih motivisalo na povratak i ostanak u rodnom kraju.

-Teže ka tome da privuku i zadrže omladinu, kao i da poboljšaju uslove života na selu. Kako kažu, bilo bi im drago da pozitivno utiču na generacije koje tek stasavaju i na neki način im prenesu ljubav prema pivnicama – kaže Konstantinović.

Negotin: Dođite da bermo grojze u Rajačko lojze 2
„Dan vina i lepo raspoloženja“ 2021/Foto. Mladi sa Rajačkih pimnica

Dodaje i da se članovi ovog udruženja bave vinogradarstvom i željni su da nastave tradiciju svojih predaka.

-Rajačke pivnice postale su prava turistička atrakcija, a nalaze se i na preliminarnoj listi UNESCO kulturne baštine. Nadamo se će ovaj festival u velikoj meri pomoći da se turizam uzdigne na neki veći i ozbiljniji nivo, kako dolikuje ovakvom lokalitetu- navode u udruženju „Mladi sa Rajačkih pimnica“.

Podršku u razvoju turizma na Rajačkim pivnicama pruža Evropska unija, koja je, u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi GIZ, opredelila sredstva za poboljšanje infrastrukture ovog vinskog kompleksa.

Podsećamo da su Rajačke pivnice (pimnice) turističko mesto i jedan su od turističkih bisera istočne Srbije.

Kamene kuće vina datiraju još od kraja 18. i početkom 19. veka, a njihova jedinstvenost ogleda se u tome da nigde, kao u Negotinskoj Krajini u kojoj se vinova loza gaji još iz doba Rimljana, nisu podizana čitava sela samo za čuvanje, skladištenje i proizvodnju vina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari