Negotin: Evropski debatni karavan u istočnoj Srbiji 1Foto: J. B. K./Danas

Evropski debatni karavan stiže u istočnu Srbiju. Tri dana, pet gradova i osam javnih debata u kojima će više od 20 mladih debatera suočiti svoja mišljenja o važnim društvenim pitanjima. Debate će biti održane od utorka 24. maja do četvrtka, 26. maja.

Prvi će debatovati Negotinci i Zaječarci, Negotinci na trgu ispred hrama u utorak prepodne, a Zaječarci na Feliks Romulijani gde će se mladim debaterima debaterimapridružiti i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Dan kasnije, u sredu, 25. maja Evropski debatni karavan seli se u Kladovo i Golubac, a poslednjeg dana karavana, 26. maja, finalna debata biće održana u Smederevu

-Ovogodišnji polaznici ukrstiće svoje argumente nakon više od šest meseci rada sa debatnim trenerima na radionicama koje su organizovane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Teme o kojima će se debatovati odnosiće se na zaštitu životne sredine, kulturno nasleđe i druge društvene fenomene koji čine život mladih ljudi u Srbiji – kažu Danasu nadležni u projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Prema rečima Nenada Konstantinovića, projekt menadžera, ovo je inače osma generacija srednjoškolaca i studenata koja je pohađala program „Evropska škola debate”, a do sada je u debatnom karavanu učestvovalo više od 700 mladih debatera iz preko 30 gradova iz čitave Srbije.

Saznajemo takođe da je Evropska škola debate projekat koji organizuju Informaciona mreža EU i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije EU.

Organizatori objašnjavaju da je cilj ovog projekta edukacija srednjoškolaca i studenata o veštini debatovanja i argumentovanoj razmeni mišljenja, kao i EU i procesu evropskih integracija.

Inače, Debatni karavan je završno takmičenje Evropske škole debate koji se ove godine realizuje u saradnji sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Dodajmo i da će sve debate moći da se prate putem lajv strima na FB stranicama Delegacije EU u Srbiji i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” i na Jutjub kanalu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari